Монархът пристигна във Франция в събота и се очаква да остане поне три седмици, предаде Би Би Си, цитирана от bTV.

Още същия ден френската полиция затвори плажа във Валори, като началникът на службата за сигурност на френския региона Алп-Маритим каза, че плажът ще бъде затворен през цялото време на кралската визита.

Крал Салман и антуражът му от около 1000 души пристигнаха на летището в Ница в събота с два самолета „Боинг 747” на Саудитските авиолинии. По-приближените на краля са в имението му, което се намира между Антиб и Марсилия, а останалите 700 души са настанени в хотели в Кан.

И докато визитата определено е добра новина за хотелите и местната икономика, то местните жители са много гневни от затварянето на плажа, който се намира под кралското имение. Под петицията са се подписали вече над 100 000 души, които настояват до обществения плаж във Валори да бъде осигурен достъп на всички.

Искаме държавата да гарантира фундаменталния принцип на равенство на всички граждани пред закона”, се казва в петицията.

Кметът на Валори Мишел Салуки пък е написал писмо до френския президент Франсоа Оланд, за да протестира срещу неразрешената дейност, която се е извършила на мястото.

Строителни работници изляха циментова основа за монтирането на временен асансьор, с който кралят ще може да слиза до плажа.

"С асансьор до плажа? Може, ако си кралят на Саудитска Арабия! На френската Ривиера кипи подготовка в очакване на височайшата особа. Разбираме съображенията за сигурност, но никой не може да оправдан, че не спазва законите на страната”, е написал кметът.

Съществува и забрана никой да не се приближава на повече от 300 метра от къщата.

Омръзна ни от това вмешателство. Нормално е да се гарантира сигурността, но трябва да ни пуснат да плуваме”, заяви пред АФП местна жена.