Двата протеста се провеждат в очакване МС да вземе решение за разширяване на концесията на ски зоната над Банско, като приеме промени в плана за управление на НП "Пирин" и промяна на концесионния договор.

Природозащитниците от коалиция "За да остане природа в България" протестират рано под прозорците на Министерския съвет, защото смятат, че тези решения ще позволят безконтролна сеч в Национален парк Пирин.

В 10 часа пък на главен път Е-79 край Симитли жителите на Банско и околните населени места излизат на пореден протест с искане за изграждане на втори лифт в курорта.

Преди Коледа екоминистерството оттегли временно предложението за промяна в концесията на ски зона "Банско". Като причина за това беше посочено, че трябва да има обществено обсъждане на изменението на Плана за управление на парк Пирин. Предстои двата документа ще бъдат разгледани от Министерски съвет.

Но това по всяка вероятност няма да стане днес, тъй като в дневния ред на МС липсва точка за разширяване на концесията на ски зоната в Пирин.

Силен поддръжник на втората кабинка и промените в действащия план за управление на Пирин е вицепремиерът Валери Симеонов. Той реагира бурно, след като точката отпадна от предишни заседания на правителството.