Промените са в частта „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите“.

Проектът за промяна на Плана за управление е внесен от община Банско и е разгледан на заседание на Висшия експертен екологичен съвет при МОСВ. Той е в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство, които допускат развитие на съоръжения за ски спорт в т.нар. „буферна зона“ на обекта на световното наследство – Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона, за която се отнасят одобрените промени, се казва в съобщение на МС.

Борисов настоял за лифта, Симеонов му благодари >>

Промените ще позволят на община Банско да изготви план за развитие на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обхваща само 2% от НП „Пирин“.

Кабинетът възложи на министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения, поясняват от МС.

Из стенограмата от заседанието на МС

С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи дискусията по приемането на промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ и за задължението, което поема министърът на околната среда и водите.

Премиерът Борисов посочи, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за управление на Пирин.

„В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство", каза Борисов.

"Така че, лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва“, подчерта министър-председателят.

Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме – за втория лифт в Банско, изтъкна премиерът.

На заседанието на МС Нено Димов предлага две точки. Първата минава без много обсъждания - това е точката за промяна в Плана за управление на Национален парк Пирин, приет през 2004 г.

По нея се изказва само вицепремиерът Валери Симеонов (освен обяснителните бележки на вносителя Димов), като апелира "към гласуването на тази точка, тъй като това е една изключително наболяла тема, свързана с обществените очаквания не само на Пиринския край, но и на цялата общественост". 

"В този момент, когато отвън на жълтите павета има около 50-60 човека, пътят за Гърция е блокиран от над 1500 човека. Всъщност тези митинги са само една малка част от тези три - четири хиляди човека – най-големият митинг, който е от чакащи да се качат и да се възползват от възможността да се спуснат по нашите чудесни писти в ски зона Банско", добавя Симеонов.

В случай, че има забележки от страна на Европейската комисия, част от решението може да се коригира евентуално, ако това е необходимо, отбеляза Симеонов, убеден обаче, че "до там няма да се стигне".

Други изказвания няма и премиерът Борисов обявява точката за приета.

МС разглежда и друга точка по темата - Решение за предприемане на спешни действия по реда на екологичното законодателство при инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона Банско.

Премиерът тълкува пред министрите, че МС възлага на министъра на околната среда и водите, при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими планове и инвестиционни предложения.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и министърът на спорта Красен Кралев очаквано се изказват в подкрепа на двете решения. Километрите писти, с които разполагаме, и съответните съоръжения и инфраструктура към тях като лифтове, влекове са крайно недостатъчни с оглед капацитета, който бихме могли да имаме като държава за развитие на зимните спортове, зимния туризъм, коментира Кралев.

След въпрос от Борисов спортният министър разкрива какво трябва да се направи, за да заработи отново един от знаковите влекове на Витоша - "Заека". Трудна работа, която минава през актуализация на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ и последваща екооценка.

Борисов изразява надежда еколозите да не са против и нарежда: предложете ни вариант (за уреждането на този влек) – държавно, общинско, на Министерството на образованието и науката, на спорта, съвместно…

Той също така се обръща към финансовия министър Владислав Горанов да "обезпечи изцяло финансово проекта". (Има предвид влека на Витоша - б.р.)

Следва изказване на премиера, част от което представихме в началото.

Но Борисов подчертава, че днес "взимаме политическо решение, по което Министерството на екологията най-спешно да действа. Сиреч, спорът има ли нужда, няма ли или какво мисли правителството или членове на правителството по темата – с днешното решение категорично казваме, че това правителство е за спешно и бързо изграждане на втори лифт в Банско".

"...А в самия закон е казано, ако за лифта се отреже дърво, колко нови дървета трябва веднага да бъдат засадени. Така че, и това е отрегулирано в закона. Не виждам никъде, където би могло да бъдем уязвими. А ако това, което Валери Симеонов каза – ако някаква препоръка има от Комисията (ЕК), ние винаги сме се съобразявали с тях. Но от това, което предлагаме днес, няма нищо, което да застрашава околната среда, тъй като, ако има инвестиционно намерение, както включително е и за държавния лифт „Заека“, виждате също започва процедура да се направят всичките тези оценки", заключава премиерът Борисов и пожела приятна работа на всички.