Стотици миряни и редица духовници начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, посрещнаха в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" първия ден на Великден.

В този ден преди обяд се отслужва празнична Възкресна вечерня за т. нар. Второ Възкресение. Нарича се "второ", тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, благовествуващ за възкръсналия Христос, обясняват от Светия Синод.

На това тържествено богослужение евангелието се повтаря на различни езици, като смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи, до цялото човечество.

Патриарх Неофит оглави богослужението за Възкресение Христово в храма в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 23.30 на Велика събота. На богослужението в полунощ патриархът излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе".

В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът, надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички българи, приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ, да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот, каза в традиционното си благословение за Възкресение Христово Негово светейшество патриарх Неофит. 

Нека православната вяра бъде за нас действена, животворяща сила, която да обновява и освещава нашите душевни сили, цялото ни човешко естество, пожела българският патриарх.

 Чудото на Възкресението на Христос Спасителя да бъде за нас неизчерпаем източник на тази вяра, тя да ни укрепява в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни, посочи в посланието си Негово светейшество.

Той оправи пасхално приветствие към всички духовни чеда и всички хора с добра воля, с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение.

Патриарх Неофит пожела: "Божията благодат да ни утвърждава в любовта към Бога, Светата Църква, Отечеството и към хората около нас. Животът ни да бъде нагледна проповед пред света за нашата вяра в истинността на Христовото Възкресение и вършейки добро, според силите си, да внасяме своя скромен, но значим принос за възцаряването на мира, правдата, единството и любовта в този изтерзан от страдания и безлюбие свят".

Благословението на патриарх Неофит за Великден завърши с думите: "Христос воскресе!"

Участвайте в галерията на Дир.бг "Великденски празници" с авторски снимки>>