Тя ще отговаря на въпроси от 16.00 ч. българско време, сочат документи за предстоящото заседание, предаде БТА.

Отбелязва се, че оценката от изпита ще бъде обявена на следващия ден. Ако бъде одобрена, Габриел трябва да получи също утвърждаване от Съвета на ЕС и така да бъде назначена от председателя на Европейската комисия.

Българката бе предложена за еврокомисар по цифровизацията.

Предварително евродепутатите са задали писмени въпроси към нея, с които очакват да преценят общата й компетентност, европейската й ангажираност и личната й независимост, както и нейните приоритети.

Едно от питанията е как ЕС може да помогне в подкрепа на висококачествено, независимо новинарско отразяване на темите, свързани с Общността, чрез използване на новите медии и новите технологии.

Вие сте натоварена с проучване на начините, по които ЕС може да допринесе за защитата на гражданите от "фалшиви новини" чрез онлайн платформи. Как възнамерявате да намерите правилния баланс, признавайки от една страна ролята на онлайн платформите в начина, по който гражданите и потребителите имат достъп до медийно и културно съдържание, а от друга страна необходимостта да осигури стабилна регулаторна рамка за тях, питат още евродепутатите от комисията по култура.

Война против фалшивите новини

Междувременно Европейският парламент прие резолюция, в която настоя за по-строги мерки срещу фалшивите новини. Евродепутатите очакват изясняване на отговорността на онлайн платформите в разпространението на информация, осигуряване на еднакви условия за сходни услуги онлайн и офлайн, въвеждане на по-строги мерки срещу незаконните действия и съдържанието в интернет, предаде БТА.

ЕП настоява Европейската комисия да разгледа възможните грешки и злоупотреби при използването на алгоритми, за да се избегнат дискриминация, нелоялни действия или нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

В документа се допълва, че комисията трябва да изготви насоки, за да може онлайн платформите да изпълняват своите отговорности и да спазват правилата. ЕК следва да създаде еднакви условия на съревнование за сходни услуги онлайн и офлайн. Очаква се комисията да определи и да изясни процедурите за уведомяване за незаконно съдържание и стоки, и за тяхното отстраняване.

ЕП предлага комисията да разгледа възможността за допълнителна законодателна намеса за ограничаване на препредаването и разпространението на лъжливо съдържание в интернет.

Онлайн платформите трябва да предприемат мерки за неприкосновеността на личния живот на потребителите и за точността на информацията. Това според евродепутатите трябва да стане с борба с незаконните стоки и съдържание чрез регулаторни мерки или саморегулиране (например чрез проследяване на нарушители, следене за неподходящо или незаконно съдържание онлайн), борба с разпространението на фалшиви новини (като на потребителите се предоставят възможности за разобличаване, така че останалите да бъдат наясно, че определено съдържание е невярно).

ЕП настоява онлайн платформите да съобщават на потребителите точния характер на събираните за тях данни и начина, по който ще се използват. В резолюцията се отчита необходимостта от защита на анонимността на потребителите, когато личните данни се обработват от някой друг. Онлайн платформите следва да предлагат ясни, изчерпателни и справедливи условия за използване, като избягват сложна терминология, пише още в резолюцията.

Фалшиф туит от френски министър "погреба" Нобелов лауреат