Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА. Водната стратегия ще бъде представена за разглеждане в Съвета за развитие към Министерския съвет след Нова година, през януари.

През 2011 г. са образувани над 320 000 тона отпадъци от опаковки, като предварителни данни сочат, че повече от 60 на сто от тях са оползотворени и изгорени в инсталации с оползотворяване на енергията. Ефектът върху природата от рециклираните количества отпадъци от опаковки през 2011 г. може да се изрази количествено така - през следващата година ще бъдат спасени от изсичане над 830 000 дървета, ще се спестят повече от 130 млн. квч. електроенергия, 2 млрд. литра питейна вода, 160 000 барела петрол, обемът на депонираните отпадъци ще се намали с над 120 000 куб. м, посочи Караджова.
Водят се преговори за сключване на нови сделки за продажба на държавните квоти на парникови газове, след като сключената пилотна сделка с Австрия е активирала интереса и на други купувачи. От 1 януари 2013 г. ще бъде въведена прогресивно увеличаваща се продуктова такса и за по-дебелите найлонови торбички с минимална дебелина от 30 микрона, стана ясно още от интервюто.

От страна на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ и от нормативната уредба по околна среда не произтичат пречки за функционирането на съществуващите писти и въжени линии на Витоша, коментира Нона Караджова. Аз лично смятам, че ръководен принцип в решаването на обществения казус трябва да остане необходимостта от развитие на туризма в района на Витоша в хармонично съжителство на човека с природата, добави тя.

В процес на оценка от експертите на оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ са 52 проекта в секторите "Води" и "Отпадъци", а през следващата година се очакват още близо 80 проекта. Екоминистърът очаква евросредствата за околна среда да бъдат договорени до края на следващата година в пълния си обем. Към момента са определени няколко приоритетни области за еврофинансиране през следващия програмен период - ефективното управление на ресурсите, подобряване качеството на въздуха чрез намаляване на емисиите парникови газове, борбата с климатичните промени и опазването на биологичното разнообразие. Ще продължи и изграждането на ВиК мрежи и пречиствателни станции.