Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов даде извънреден брифинг, на който заяви, че от партията ще настояват за временна анкетна комисия по случая, тъй като липсва цялостна информация.

По думите му в общественото пространство са се появили твърдения за 5-7 ранени служители на СОБТ. Подобни информации будели съмнение за нарочно затъмнение и прикриване на факти, затова от ГЕРБ настояват комисия да изслуша всички, които са имали отношение към случая преди години и сега.

В. "Преса" съобщи, че още две барети са улучени при стрелбата, но в бронежилетките и щитовете и не са пострадали.

Вчера загиналият в акцията служител на СОБТ Емил Шарков беше погребан с почести.

Според Цветанов най-тревожното е, че никой не понася отговорност.

"Свидетели сме на един непрофесионален главен секретар, който е подписал реализацията, участвал е в организацията и е имал възможността да се запознае с всички експертизи от минал период", заяви ексминистърът.

Той попита кое е наложило в този час (призори) да се предприеме такава операция и то при заключенията, дадени още през 2012 г. от Института по психология към МВР, че Петко Петков е опасен и може да стреля по полицаите.
Освен това експертите предупредили, че майката на мъжа е можело да бъде взета за заложничка и да бъде застрашен животът й.

Според Цветанов, парламентарната комисия може да проучи и защо планираната тогава акция е била спряна.

Светлозар Лазаров вече каза, че поел своята отговорност за операцията в Лясковец, отивайки на мястото, след като един от командосите беше убит, а трима ранени, и продължил да ръководи операцията по задържането на Петко Петков.

Пред "Фокус" той обясни днес, че му предстои изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Само в Народното събрание, е мястото, където може да се проведе дебатът, както за действията, така и за бездействието на МВР по случая с обезвреждането на въоръженото и обществено опасно лице в Лясковец", категоричен бе Лазаров и отказа друг коментар.

Вътрешният министър също не откри в себе си вина, само се закани, ако се установи, че има виновни служители на МВР, да иска оставки.