Министърът на културата откри днес реставрирания античен комплекс "Сердика" на столичното Ларго. Проектът е финансиран с над 15 млн. лева от ОПРР.

Преди церемонията Рашидов разведе из новия музей на открито премиера Бойко Борисов и цялото правителство. Присъстваха бивши министри на културата, депутати, архитекти, археолози, граждани.

Вижте снимки >>>

В словото си Рашидов приветства всички присъстващи, включително критиците на проекта. Той припомни, че работата е започнала при първия му мандат като министър, но после е прекъсната за почти две години.

"Във втория ни мандат завършването на Античния комплекс "Сердика" беше една от първите задачи и успяхме. Сега в центъра на София имаме уникален музей на открито, какъвто няма в никоя европейска столица", посочи Вежди Рашидов.

"Обектът не е наш, а на всички софиянци и на хората, които ще дойдат да го видят. Да ви е честито. Тук младите хора да си правят купони, да се веселят. Хората да танцуват, да пеят песни и да пазят направеното", допълни той.

Вежди Рашидов опроверга мненията, съпътствали работата по Ларгото, че се върши некомпетентно, и припомни, че петима първокласни архитекти са автори на проекта.  Техните имена са написани на табели на входовете на подлезите на Ларгото - Васил Китов, Славей Гълъбов, Красен Андреев, Юлий Фърков, Христо Генчев, заедно с възложителя - Министерството на културата, и изпълнителя "Антична Сердика" - консорциум.

Дългоочакван и много изстрадан обект нарече Ларгото министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на церемонията по откриването. Тя отбеляза, че Античният комплекс "Сердика" е сред петте най-значими културно-исторически обекта, финансирани с 53 млн. европейски средства.

Премиерът Бойко Борисов каза, че са преминати много перипетии до откриването на Ларгото.

"Помня още като кмет, трябваше да изменим проекта и инж. Стоян Братоев тогава пуснаха метрото да мине на 27 метра под земята, за да запазим археологията", заяви министър-председателят.

"Видях, че в момента присъстват и стари министри, на времето са строили директно върху културно-историческите съкровища. Там, където свършва сега музеят започва 37 кв. метра мозайка - уникална по своята същност, която догодина ще планираме и ще продължим да развиваме този музей", допълни Борисов.

"Сдаваме на София поредния обект, да му се радват софиянци и всички, които дойдат тук. Ще продължим нататък - София, Пловдив, Стара Загора Бургас, Варна, защото има толкова места, които да показваме в туризма", коментира още премиерът.

По-късно пред репортери Вежди Рашидов каза, че ще бъдат отстранени всички недостатъци, които се установят - в отговор на въпрос за хлъзгави плочки, част от настилката.

Най-големият музей на открито

Античният комплекс "Сердика" е с обща площ от 8000 кв. м. По-голямата част от него е зона свободна за посещение.

Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите. Смята се, че по тази улица поне двама римски императори са били посрещани триумфално след спечелени битки.

Зоната на площад "Независимост" е с площ 4850 кв. м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки.

Зоната под бул. "Мария Луиза" е с площ 3150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция тт-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. "Мария Луиза".

Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.

Археологическата зона между бул. "Мария Луиза" и ЦУМ е пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на метростанцията, което е разделено на три площадни нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика.

Сцена за театър, концерти и други събития с място за многобройна публика е оформена точно под стъкления купол, покриващ Ларгото между администрацията на президента и Министерския съвет. Гръб на сцената са останките от Антична Сердика. Замисълът е пространството да бъде изцяло за култура.