Негово високопреосвещенство нарече сурогатното майчинство "утроба под наем", предаде БТА.

Миналата година парламентът прие на първо четене промени в Семейния кодекс, с които се разрешава сурогатното майчинство, но се забранява заместващата майка да получава възнаграждение, че износва чуждо дете.

Митрополит Николай даде за пример Света Ана, която не е имала рожба до старините си, но не е прибегнала до нищо, освен до Божията помощ и Бог я ощастливил с чедо на старини.

Той се обърна с молитва към родителите на Света Богородица Свети Йоаким и Ана, чиито мощи Пловдив ще посрещне на 21 август, за вразумление на българските майки, които убиват децата в утробата си чрез аборт, предаде Радио Пловдив.

В края на 2011-а Светият синод разпространи позиция, в която осъди и ин витрото, и сурогатното майчинство, и това предизвика обществен скандал. По-късно от църквата уточниха, че не са изцяло срещу метода ин витро.
През януари тази година Главното мюфтийство обяви, че има сходна позиция с православната църква по разразилия се спор за ин витро процедурите и сурогатното майчинство.

От проповедта на пловдивския митрополит стана ясно още, че съжителството без брак е имотна сделка и пъклено дело.
"Съжителството без брак е заплаха за обществото, защото според Библията е грях, а всеки грях води до страдание в ада. Ето защо съвместното съжителство, което се нарича прелюбодеяние според Светата Библия, не би следвало да се узаконява със закон от българската държавност”, категоричен беше дядо Николай.

Той също помоли родителите на Божията майка да не се приема закон, който  позволява съжителството без брак, за да не се унищожат малките български църкви, каквито са християнските семейства.

Преди време митрополитът бе заснет в Пловдив на официално мероприятие с часовник "Ролекс" за 20 000 долара на ръката. По-късно той обясни, че му е подарък от много скъп човек, и дори има няколко луксозни часовника – подаръци от министри.