Митрополит заклейми абортите, сурогатното майчинство и съжителството без брак

В проповедта си към миряните след Светата божествена литургия на Голяма Богородица, отслужена в катедралния храм "Свето Успение Богородично", пловдивският митрополит Николай се обяви против сурогатното майчинство и съжителството без брак.

Обратно в новината

Коментари - Митрополит заклейми абортите, сурогатното майчинство и съжителството без брак | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този - косматия, ако се закълне публично в Църква, че е девствен и безгрешен аз ще си изям публично калимяфката. Пардон фуражката...

То българите всички сме за джендема, та един грях в повече- все тая . Я си карайте както си занаете ,па тоя нека си плещи.

Вероучението се прави не като съдиш хората, миторполитЧе, а като им вдъхваш вяра!

След Никейския събор понятията "църква" и "вяра" нямат пресечна точка. Вяра си имам, за църквата ме боли трибуквието.

На кой ли му пука, какво е заклеймил митрополита. Едва ли има по-големи безбожници от тях. Видяхме че, срам от хората нямат.

Рубриката "Не ме гледайте, какви ги върша,а слушайте, какво ви говоря". Много радикален е, като се касае за другите, а сам се гизди и обкичва със суета. Да вземе да дари малко от парите си на отец Иван от Нови Хан.

Пич, къде ти е колата? ...Т.е, каква ти е колата?

Значи ,че одобрява разводите и самотното майчинство тогава.Защо не заклейми бащите, оставящи толкова много жени да бъдат самотни майки?

Ами дай да чакаме всички бог да ни ощастливи на стари години, както е казало отчето с Ролекса. Що не вземе да си продаде часовничето? И без друго май не го сверява често, а с париците може да нахрани бедни люде. Колкото до венчавките, аз съм ЗА! Но не намирам честни и непорочни моми, с които да се бракосъчетая. Останали са само изтърбушени табуретки с по три аборта. И няма много избор. Или с тях, или с дедо поп. Избирайте вие. Философски погледнато обаче, сурогатното майчинставо присъства дори и в библията, та нали самата Мария заченала не от кого да е, без грях. Само така можем отново да имаме майки девици!

А ти какво предлагаш ,bozhinov?

Напълно подкрепям митрополита.Липсата на вярата в доброто и липса на морални ценности доведоха до упадъка в обществото.Не се учудвам защо има такава агресия в хората ,която не може да се премахне.В съседна Гърция,където повечето са вярващи почти не се краде.Същото важи и за Турция.А в България откраднаха парите на болно дете.Тогава търсете причината и сами ще си отговорите.

Къде е църквата ни и нейните служители, когато отчаяни родители се самоубиват от бедност и безизходица!? Прости ме, Боже, от този мракобесник ли да чакат добрина и помощ???

тая черна килимявка е за ада, тия фарисеи са наи грешните на земята .знаем ви вас поповете измекяри алчни крадливи и к-ри анатема за вас долни черни келимявки в ада да горите .

Всеки може да си живее както иска ,но това , което казва митрополита е по Библията.

Щом като крайно дясната българска църква, невероятно закостеняла и отчуждена от народа си, загуби самообладание и се разпсува, значи страната е неизличимо болна. Значи 23 години анархия и газене на законите от демократите са преляли чашата на търпението дори на поповете. Това е логиката на живота и никой реакционер и ренегат не може да я промени. С тихо задоволство и наслада гледаме ставащото в деградирала България и се кефим в очакване на пълното сриване на властта на десницата , която се накъка така, както никога в историята на родината ни. Защото айдуците не могат да прокопсат никога и никъде. Простакът е роден, за да пълзи.

От повечето коментари личи "топлото" отношение на паството към митрополита с рубинените ръкавели, скъпите автомобили получени от благодарни бизнесмени, чиито офиси е осветил и златни часовници, които ако бъдат продадени ще покрият издръжката на три-четири манастира за година. Където и да отиде това създание, избрало църквата за да удовлетвори болните си амбиции за власт, избухват скандали. Тежко и горко на Българската православна църква, ако се докопа до партиаршеския трон.

Не правете коментари за хора ,които не познавате ,по -добре той да е патриарх от ДС агенти. И да не ви харесват ,тези неща ги пише в библията, за брака и семейстовото. А Николай е краен във вярата ,но отдаден на нея. А по добре проститутки и чалгаджийки да дават тон в живота на българите ?

Да прочете и Фридрих Ницше за разнообразие...

Миряните заклеймиха Пловдивския митрополит Николай! Крайно време е психиатрите да обърнат малко повече внимание на митрополита, че с годините ще става още по зле!

Бог се пише с главна буквичка!Не мислиш ли,че един свещеник-т.е. свят човек/holy man/ трябва да изглежда по друг начин и да излъчва други неща- мъдрост и благост, с които да възпитава, а не да внушава страх .

То как ме е страх от тоя не е истина. Ще го сгъна на 4. Поне да се е охранил като сумо боец както са някои други попове, а тоя е живи мощи.

Тоя хомобраковете и сурогатните майки на хомоакулите ли има предвид? Изглежда освен свинската алчност,доносничеството,също и хомосексулаизма става сериозен проблем сред българските попове. И кога тая шайка от бандюги с калимявки,бради и раса ще бъде разпертушинена и на мястото и ,да дойдат найстина духовници,като тези спасили българското през османското робство?!?

Прав е дядо поп. Какво е туй съжителство без брак? Искат да минат метър и да не си платят на дядо поп за венчавка, маскарите !

Николай ви кава каква пише в бибилията , друг е въпроса ако не ви харесва.

Всички научни открития в т.ч. и в медицината са с Божията промисъл,за развиние и усъвършенстване на човеците,това ,че шефа не е уведомил "наместниците"не значи ,че може да Му търсят сметка,ами да се досещат де...нали и те ходят на лекар.

Интересно как ще нарече дедо ти Николай, предбрачните договори, които стават все популярни? Не е имотна сделка, ама ич!

ти заради тоя ли стана атеист? а ако беше номален пак заради него ли ще вярваш...? вярваш заради човек....нещо се разминава..... в Бг народа е безбожен като цяло, а и е мизерен и нещастен.

Това онуй попче с Ролекса, обзавеждането Версаче, и автопарк за полвин милион ли го е рекъл? Тц, тц, тц. Гле'й к'ви работи стават...

Дедо поп да осъжда аборти и сурогатно майчинство когато почне да ражда - да види как става тая работа, па тогава да съди.

засега не е родил,но опитите в семинарията продължават

Мошеник! И той акъл звел да дава...

Доколкото си спомням тоя шебек не даваше да се освещава храма на Баба Ванга в Рупите. Като пловдивчанин призовавам младите да не стъпват в черква доде тоя не си дигне партакешите

Лудостта не прощава!!!!

Малко са ни проблемите та и тях да слушаме и си създаваме нови! Достатъчно правила има в света, с които сме длъжни да се съобразяваме за да започнем да спазваме и църковните! Нека поповете си живеят както искат, а нас да оставят на мира.

защо четеш и коментираш тогава...."""Нека поповете си живеят както искат, а нас да оставят на мира."" ако следваш девиза ти защо пишеш, нека си лаят ,ти си прави каквото знаеш, във България те нямат влияние за никакви промени.

Митрополите,как според теб е заченала БОЖИЯТА МАЙКА Прочети в учебниците какво е инвитро оплождане.Несмея да те поучавам,но към хората се подхожда не с надменност,а с благост и разбиране.Колкото до абортите-преди40 год.Т.Живков ги забрани,знаеш ли колко млади жени умряха?Митрополите ,призовавамм те да уважаваш свободния избор.

Още нещо ми се струва уместно. "Поради крайна икономия" бига могли да бъдат разделени църковния и гражданския брак. Доколкото разбирам "крайна икономия" се налага за спасението на човешките души, когато няма друг начин. Ако вярващите имат изключителни и сериозно обосновани притеснения от сключването на граждански брак, но не желаят да живеят в блуд, би могло да им се разреши да сключат само църковен брак. Важното е да не живеят в блуд и да се помогне за спасението им. Ама отците трябва да разбират тези неща по-добре. Една мирянка като мене по-малко разбира.

Църквата е точно такава, каквато трябва да е. Създадена от хора за хора, които имат нужда от нея. Тя няма нищо общо с вярата, ама ниго! Бог бил в сърцето, не в църквата. Чудя се защо хората толкова се вълнуват от съдбата й, от това, че облъсквала хората .. това просто се нарича еволюция и ненужните неща изчезват.

И изобщо откога е нововъведението да искат сключен граждански брак за да благословят и църковния? Това го няма в Библията, нито в апостолските правила. От къде идва решението и защо не го променят. Проблема е лесен за решаване. Ако Светия Синод го е взел, може да го отмени. И без това вече има прецедент синода да отменя собствените си решения.

Решението е просто. Извършват тайнството брак без да искат свидетелство за граждански брак. Ако има църковен брак хората няма да живеят в блудство според църковните канони. Ако имат граждански, но нямат църковен пак живеят в блудство. Божието Богу, кесаревото кесарю.

Прав си дядо Николай. Но "самотните" майки получават по-високи помощи. имат повече привилегиии при настаняване на деца в детски градини. И въобще повече са облагодетелствани от семейните които работят, плащат данъци и ги издържат. Така е в милиционерската държава. Семейството, смиреността, трудолюбието, порядъчността и честността не са ценност. Не се плашете да ги назовавате на висок глас нещата. Църквата е институция и има дял в излекуването на тази болна държава. Образовайте хората отче. Мнооо..го ни е невежо, ограничено и заблудено населението. Затова си пати. Лошото е че с него патят и читавите. Подкрепят средата. Нека църквата да бъде изгрева на едно ново, човешко начало. Бъди жив и здрав.

Браво, ще ме прощаваш ама въобще не е вярно, че ако родителите нямат брак имаш предимство за градина това беше едно време, вече не важи. Нито пък за помощите нещо са ти много стари спомените. ;) А колкото до това изказване хич няма и да го коментирам, по-скоро брака е имотна сделка щом се обвързва с предбрачни договори ;)

Важи, важи. И още как

Как лесно, при подобна тема се идентифицират всички ГЕРБЕРОИДНИ ГЛОБАЛИСТКИ ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ - по скоро няколкото такива с различни псевдоними. От много време не толкова тайната централа на ЦРУ в София (Отворено общество и безкрайните фондации и центрове за либерлани стратегии и "права" на човек) са дефиниралали Православната църква като един от най-големите си врагове по пътя си към унищожението на България. Затова глобаноидите нехуманоиди старата калимявка, хан пръдлян, дот лита, гаргамелиус, и други подобни се задавят при всяко споменаване на БПЦ.

Самата правословна църква (която се оказа пълна ченгиджииница) е враг на Бългърия! Щом ти харесват владици с ролери илимузини - твоя си работа, но не смей да идентифицираш тези антихристи с България!!! Всъщност май ти си от платените драскачи!

Ще пропусна бепочвеното обвинение, че съм платен драскач. Не мога да пропусна, обаче налудничевото изказване, че Павославната църква е враг на България. България е има и ще е има докато съществува Православната църква. Владиците не правят църквата! Не са много тези, които са с ролери (не знам за такъв) и лимузини. В днешно време ЦРУ навсякъде по света се мъчи отявлено и отчаяно да дискредитира и Православната и Католическата църква - възможно е от отворено общество да са подарили ролерите и лимузината на няколко заблудени безбожници. Това не променя нещата.

Pesho

Не разбирам какво толкова се опълчва църквата срещу сурогатното майчинсто и изобщо съвременните методи да се зачеват деца. Създава се живот, не се отнема. Не може да е против. Единственото против може да е че по библейско време го е нямало. Е то и Ролекс не е имало, и коли и електричество. Да се отречем от всичко? Гражданския брак си е сделка от гледна точка на църквата. Само църковния брак е валиден пред църквата. Ако иска нещо да направи -- да се бори за промяна на закона за да могат да се женят с църковен брак без това да налага граждански брак. Тогава ще е направил нещо. Но така като си приказва всъщност нищо не прави и само излъчва злоба.

Я се скрий ако обичаш. Една нежелана бременност, която не приключи с аборт осъжда невинното дете на липсата на любов и родителски грижи. Такова дете расте в ужасна среда и психиката му е осакатена завинаги. Когато порасне, самото то става насилник или престъпник. Единици са децата от домове, които създават здрави семейства. Аз лично не виждам никаква трагедия в измирането на даден народ. Ако си учил история щеше да знаеш, че много цивилизации преди нас са изчезвали, но земята все още се върти, нали?

popov

Плача, плача и посипвам с пепел главата си като слушам колегата от Пловдив. Някой от тоя край беше казал, ме бившият премиер, че е пич. Ще си позволя да кажа не пича Николай да прочете С ветото писание, как Авраам е предложил жена си Сара за да преживее. Владико и свещеноначалниче, не ставай за смях!!!

От кога църквата взе да се меси в политиката и дава наклон какви закони да се приемат. Нали затова има разделение на църквата от държавата. Който си ходи редовно на Църква, Джамия, Синагога и прочие да си спазва каноните. Останалите си спазват законите в Държавата и не са длъжни да дават отчет и спазват коя да е религия. Още малко ако се фанатизират тия в расо и ще заприличат на Алкайда. Остава и с камъни и бомби по гейове и абортирали жени да почнат...

Законът е много добър. Защото циганите масово не се женят, имат по 10-20 деца и се водят в статистиката "самотни майки", въпреки че на адреса им живеят още 30 човека. След като там живее и мъж, няма как да е самотна майката и край на помощите. Супер! Държавата ще си поеме глътка въздух! А тоя вместо да приказва глупости, къде беше 20 години, та позволи на циганите да живеят без брак??? Ако беше поп на място, до сега циганите трябваше да са най-религиозното малцинство в страната, да са се оженили и да живеят като нормални европейци, а не като диви индианци. Колкото до религията - ако четем буквално библията - попът е прав. Обаче тук комунизмът ни отвори очите и сега сме 90% атеисти. За тези, които все още вярват, че Исус е нещо по-различно от всички останали като него - изтеглете и гледайте филма Духът на времето (Zeitgeist). Ако ви се стори разумен филм, продължете и с останалите две части. Тегли се безплатно и легално.

Ох, голямо клеймене пада.... другите църкви се опитват да приобщават, тия се държат като неандерталци и се зъбят за всичко. Напълно неадекватни.

ама всеки е свободен да си живее както се иска ама как 90 % казват че са хриситяни ,а викат дявол на митрополита.

Лев Толстой през 1884г. пише: Православната църква? С тази дума вече не свързвам друго, освен няколко небръснати хора, много самоуверени, заблудени и слабо образовани, в коприна и кадифе, с брилянтови панагии, назоваващи се архиереи и митрополити, както и десетки други небръснати хора, намиращи се в най-дива, робска покорност пред първата десетка, заети чрез извършването на някакви тайнства да мамят и обират народа. Сега сме 2011 и коментарът е излишен

Pesho

Абе ти май много си се запил на нова година да не знае че сме 2012 :) . Иначе си прав. Тази църква не прави нищо съществено за да се приспособи към съвременноста.

Cheeseus

Абе, то и търговията в църквите е грехота, ама във всяка църква се прави - най-срамно е на Цветница като искат по 50 ст. - 1 лв. вътре в църквата за върбова клонка. Грехота е и, че "светите" отчета дерат кожи за кръщенета, пгребения и какво ли още не - често в трицифрени суми, като мнозина на ден заработват минималната заплата за страната. Още по-голяма грехота е, че едва ли някой от тях въобще е истински религиозен и праведен, но да поучават и да заклеймяват могат. Гнусна, прогнила, безбожна работа е цялата българска църква!

и малко са ти взели! Като ходиш сам да се набутваш, малко ти е! Тя тая върбова клонка е спала под дупагегата на баба попадия, и осветена есть, баш като палмовите клонки... и как да е

Той попа на закон учи ама закон на пази... Аве квО станА с гей аферата във Варненския манастир? Не беше ли грехота и това?

А Исус дали е бил женен или е топил чушката без брак?!

чушката (аз като проваславен вярвам, че е било праз), ама все пак на апостолица я е топил! После тези гееве са изопачили работата!

Какъв брак имаш предвид по-точно? Църковен или граждански. Защото ако е само църковен, за пред държавата все едно си без брак. Всъщност не съм сигурен и дали въобще е възможно да имаш църковен, без граждански. Ако пък сключиш само граждански, без църковен брак, какво значение ще има това за църквата и от църковна гледна точка каква ще е разликата между двойки, съжителстващи без брак и такива само с граждански брак?

Църковен брак не може да бъде сключен без да има сключен граждански такъв. Ето защо се заклеймява съжителството без брак.

Тя и педофолията е грях, ама отчетата това не ги спира...

не намесвай Преосвещенство Му в такива игри! Хора, които карат коли за по 200-300 000 лв, когато българите ровят по кофите,не са такива! Те просто нямат време за такива леки опущения! Те са там за големи дела - далавери демек!

По-добре съжителство без брак, отколкото да се оставиш в ръцете на дрЪти попове да ти дрънкат корони по главата и после кво - пак същото! И подписи! Като не си подписвал - палиш мотора и дим да те няма!

То и гражданският брак не може да спре мотора ако няма любов!:)