По думите на Найденов става въпрос за 140 декара земи край Камчия, придобити от две фирми за 17 лева кв./м. Придобиването е станало през 2008 година. "През 2009 година земята е препродадена за 4,5 милиона лева на трета фирма, в чиято управа е г-жа Моника Йосифова*", обясни в предаването "Всяка неделя" земеделският министър.

"В Несебър за 1 милион са купени 29 декара, а в Камчия са купени 140 декара земя, като и двата терена след това са препродадени за 4 милиона", коментира министърът. Справка, която е направил в интернет, сочи, че в момента този терен се продава за 5 милиона евро.

Що се отнася до строителството върху дюните в Несебър, Найденов обясни, че ще докладва в понеделник на премиера резултатите от проверката.

"Реагирахме веднага след получаването на сигнала, а проверката приключи в петък", заяви земеделският министър. Мирослав Найденов отхвърли подозренията, че в случая уволненият шеф на Агенцията по горите, е "бушон". "Много неща се случват там, които не стигат до нас", заяви Найденов.

"Казал съм на целия екип да бъдат много внимателни, ако има съмнение за нещо от миналото и да докладват", поясни министърът. След наложения мораториум върху заменките в България категорично вече такива не се правят, заяви още Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус". Той уточни, че правителството е поело ангажимент веднага да наложи мораториум върху промяна на предназначението и да обяви всичко публично. "Представихме ги в прокуратурата, стартира разследване в Европейската комисия и чакаме решението. След това решение нещата ще излязат отново на дневен ред", каза земеделският министър.

Мирослав Найденов изрази опасение, че оттук може да дойдат тежките последици за България и администрацията, ако страната не успее да реагира съобразно решението на Европейската комисия. "Затова, за да не ни хванат неподготвени, ние се готвим и се работи за промяна на настоящето законодателство, което да даде възможност на държавата, ако Европейската комисия отсъди, че това е нерегламентирана държавна помощ. Трябва да се определи механизъм, който да събере разликата", каза Найденов.

Министърът внесе разяснение, че ако горите според административната оценка струват примерно една единица, а според пазарната - три единици, трябва да бъдат внесени в републиканския бюджет разликите от двете единици. Ще бъде предоставена и възможност на тези, които са получили гори, да ги върнат и да се развали сделката, каза още министърът на земеделието.

Междувременно днес екоактивисти обявиха, че излизат на протест утре заради нов строеж на Иракли.


*В края на 2012 г. отново в интервю за "Всяка неделя" премиерът Бойко Борисов направи комплимент на Моника Йосифова, като заяви: "Станишев е късметлия, защото жената до него е много интелигентна и комбинативна ( годеницата на Сергей Станишев - бел. ред.)".

  Премиерът коментира, че "тя е много по-опасен противник от Станишев" (PR-фирмата на Йосифова печели поръчки от държавни институции и по време на мандата на ГЕРБ - бел.ред.). Истинският контрол на медиите е в нея, каза Борисов и заяви, че ГЕРБ няма вестници и телевизии и че не се месят в медиите.