Миков коментира изказване на лидера на "България без цензура" пред ПИК:

 "Председателят на Народното събрание вчера е получил писмо от мен, с което го уведомявам, че днес искам да се изкажа. Има бюджетни дефицити, което е изцяло европейска тема. Разбрах, че Миков след консултации с другите партии е обяснил, че имам право да се изказвам в парламента само веднъж на 6 месеца и то, когато Орешарски дава отчет за еврофондовете -пълна глупост".

Според него неформално Миков обяснил, че не иска да му даде думата, защото Борисов ще излезе от пленарната зала и няма да има кворум.

Евродепутатът Николай Бареков разпространява неверни твърдения, че едва ли не аз съм го ограничил по негово искане да говори пред Събранието, заяви пред журналисти парламентарният председател, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че няма правно основание в правилника да даде думата на евродепутата и добави, че не е провеждал консултации с другите партии по въпроса, защото няма нужда. В правилника точно било уредено кои са въпросите, по които представителите на Европарламента могат да присъстват в пленарна зала.

По думите му всяко друго присъствие на граждани, извън депутатите и министрите, става след гласуване, а и искането на Бареков е по въпрос, който не е точка в седмичната програма.

По-късно евродепутатът успя да разговаря с Миков в неговия кабинет. След срещата Бареков обяви, че е "пил по едно кафе с Мишо Миков" и че много го уважава, цитира го OFFNews.

Усещам, че има активна сделка между ГЕРБ и ДПС по отношение на актуализацията на бюджета, заяви още лидерът на ББЦ. По думите му Борисов и ДПС били добре информирани за ситуацията в КТБ - около 5 млрд. лв. била дупката там и тя трябвало да се покрие отнякъде.
Според Бареков е напълно неприемлива опцията, предлагана от лидера на ГЕРБ, дефицитът на банката да бъде спасен с пари от актуализация на държавния бюджет, предаде БТА.

Той заяви още, че БСП в момента е "една много объркана партия, в тежък нокдаун", а Сергей Станишев се "разкарвал из Европарламента като муха без глава".

Междувременно лидерът на ДПС потвърди позицията на партията, че ако да се реши проблемът с НЗОК и с болниците предполага актуализация на бюджета й, ще го подкрепят.

Местан каза, че не е запознат с позицията на премиера Пламен Орешарски, че няма основание за актуализация.

"Ще трябва да говоря с него, ще го питам, при всички случаи съм наясно, че се очертава дефицит в Касата. Ако са намерени други източници да се запълни този дефицит, това е друго. След разговор с премиера ще направя допълнителен коментар", добави Местан.

По-рано Бойко Борисов заяви по повод нуждата от актуализацията, че Орешарски не може да смята и е "срам за всички времена".