Така лидерът на ГЕРБ отговори на журналистически въпрос смята ли, че може да няма актуализация на бюджета на НЗОК, въпреки че беше постигнато съгласие с БСП и ДПС.

Вчера Орешарски заяви, че според него няма основания за ревизия, защото дефицитът в Здравната каса бил същият като миналата година и ще трябва да се вземат пари от други пера.

Не намирам основание, защото гледам цифри – повечето хора говорят без да гледат, мотивира се той.

След като не може да смята, аз не мога да разбера, как смята дори и фискалния резерв в момента, които сега ще отидат за погасяване на дълга или за запушване на дупки за неизплатените договори”, коментира Борисов и попита как премиерът смята, че като се извади от 6 3 прави 7, говорейки за дълга.

По думите на лидера на ГЕРБ Орешарски не можел да прави дори най-елементарните – бакалските сметки.

Орешарски е срам за всички времена, хората да се срамуват да кажат, че са били премиери”, каза Борисов.

Той добави, че не иска да коментира „това лице Орешарски”, защото Местан, Манолова, работодатели, синдикати, Здравна каса настояват за актуализация на бюджета.

Бившият премиер подчерта, че след призивите ГЕРБ да се явят в парламента, той бил длъжен да махне напрежението и опорната точка, че пречат да се приемат важни закони. Сега обаче стояли в залата и гледали "особено важния" Закон за защита на растенията, вместо актуализация.

Според Борисов целта на управляващите е да се измъкнат, без да признаят колапса на всички системи, а след това да викат "Ааа, ние не сме виновни".  

"Трябва само да вдигнат дълга, винаги съм бил против това, но пак им напомням - ние вдигахме и вземахме дълг, за да кофинансираме европейските проекти за магистрали и за да вдигнем пенсиите. Ние сме пипали резерва само за тези две неща, а те в момента правят разходи, които не се виждат къде са", заяви още той.

Борисов допълни, че ще изчакат още един ден да излезе одитният доклад за КТБ, да чуят каква е дупката и откъде да се вземат парите, и тогава ще могат да потвърдят дали искат актуализация и на държавния бюджет.

Според него банкерите трябва да се изказват и ако го бяха направили през последната година, нямаше да се наложи "ние с държавни пари да подпираме банките".

По-късно днес извънредното заседание на Надзорния съвет на Здравната каса беше прекратено поради липса на кворум, съобщи БТА. На него трябваше да бъдат обсъдени нови мерки за оптимизиране на разходите на НЗОК, които да бъдат представени на здравния министър Таня Андреева. Тя на свой ред трябва да ги внесе за обсъждане в Министерския съвет.

Кворумът беше нарушен заради напускането на представителя на КТ "Подкрепа" Тома Томов. Той коментира пред журналисти, че мерките са били представени на Андреева още на 23 юни и вече няма време за представяне на нови.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Орешарски

АНКЕТА: Да се актуализира ли бюджетът на НЗОК?