"Не намиран основание, защото гледам цифри – повечето хора говорят без да гледат", обясни той.

По думите му към края на май дефицитът в касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит за миналата година.

"Убеден съм, че НЗОК сама може да се справи – може да има притеснения от отсъствието на Народно събрание, но те не идват от цифрите", категоричен бе той.

Много лесно се пледира да се дадат пари на НЗОК и много малко се обяснява откъде да се вземат, посочи той.

Според Пламен Орешарски пари могат да се вземат единствено от други пера.

"Ще изложа тези аргументи в доклад до парламента и ще изложа и варианти откъде биха могли да се вземат средства, но предварително казвам, че ще е за сметка на други пера", обяви той.

По отношение на "Южен поток" Орешарски посочи, че шансът проектът да се реализира е "много голям".

Проектът не е български и ние ще уточним с Европейската комисия всички бележки, които те имат към нас, гарантира за пореден път премиерът.

Според него имаме достатъчно аргументи да ги убедим, че не сме процедирали против правилата, но ако не успеем да ги убедим, ще отразим всички бележки на комисията и ще се коригираме.

Пламен Орешарски бе помолен да коментира и българската номинация за еврокомисар, като не се съгласи с твърдението, че това правителство не трябва да излъчи номинацията.

"Ще се опитаме да номинираме еврокомисар с по-широко съгласие", обеща Орешарски и бе категоричен, че винаги се е вслушвал в аргументите на опозицията.

Номинацията ще бъде консултирана както с вероятния нов председател на ЕК, така и с настоящия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"За мен е важно България да получи възможно по-добър портфейл, а не такъв, останал накрая за малките страни, макар че не бива да очакваме кой знае какви изненади", призна Орешарски.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Орешарски