Информацията за очакваната вълна джихадисти е на белгийския министър на вътрешните работи Ян Ямбон, цитиран от местни медии и БТА.

Завръщането на терористите, воюващи за "Ислямска държава", е свързано с настъплението на международната коалиция в двете арабски страни, уточни министърът.

ИДИЛ променя тактиката си, припомни Ямбон. Вместо да издава заповеди, тя насърчава последователите си към неорганизирани действия по тяхна преценка.

Министърът обяви, че освен в Брюксел "Ислямска държава" има привърженици и в Шарльороа - град на 70 км южно от столицата. Досега 170 белгийски джихадисти са се завърнали в страната, като половината са в затвора, а останалите са поставени под наблюдение.

Белгийските медии съобщават днес, че догодина на международните жп гари в Брюксел, Антверпен и Лиеж ще бъдат въведени скенери за проверки на багажа като по летищата. Първоначално мерките ще подсигуряват влаковете между Белгия, Великобритания, Франция и Холандия.

От друга страна миналата седмица стана известно, че "Ислямска държава" обучава своите убийци как да се преструват на бежанци, така че да проникнат незабелязани в Европа

Нова ислямистка инструкция: Наеми камион, насочи го в тълпа неверници

Към "самотни джихадисти" е адресирана инструкцията, публикувана в последния брой от списание на "Ислямска държава".  Цитира я - също миналата седмица -  американското издание pjmedia.com.

Предишното указание излезе през октомври и подтикваше нападения с ножове. Сега е разпространено упътване как да бъдат използвани за оръжие превозни средства, така че да се нанесат по-големи поражения.

Авторите са вдъхновени, разбира се, от Мохамед Булел, който това лято се вряза с тежтоковарен камион в множеството, събрало се в Ница да празнува Деня на Бастилията. (Впрочем и преди неговото чудовищно престъпление инструктори на ИДИЛ подстрекаваха към убийства с автомобили.)

"Превозните средства са като ножове и се придобиват извънредно лесно - пише в поредното помагало за ислямистки убийци. - Но те се различават от ножовете, които, ако бъдат открити, могат да предизвикат подозрения. Автомобилите не пораждат абсолютно никакви съмнения поради широко разпространената им употреба по света".

Публикацията е в третия брой на "Румиях", пуснато неотдавна месечно англоезично списание на ИДИЛ. Там като плюс на автомобилите се сочи и това, че с тях "най-добре успяваш да покосиш на голям брой неверници".

ИДИЛ не съветва да се наемат седани и джипове, на които "липсват необходимите качества за причиняване на кървава баня", тъй като "на малките автомобили не достигат тегло и размах при завоите, необходими за смазване на много жертви". Препоръчват се камиони с двойни гуми, които "дават на жертвите по-малък шанс да се изплъзнат".

Друго наставление към джихадиста е да намери автомобил "с метална броня, като при по-старите коли, тъй като позволява повече поражения в тълпата за разлика от новите коли, които обикновено са с брони от пластмаса и други по-слаби материали".

Публикацията е илюстрирана със снимка на среден камион, използван за доставки или превоз на мебели в града, пише pjmedia.com.

После налудничавият автор насочва вниманието на убийци единаци към шествията за Деня на благодарността* като "отлична мишена".

Изданието на ИДИЛ изрично посочва като цели и политическите демонстрации и митинги, оживените пешеходни улици, пазарите и атракциите на открито, които "привличат големи тълпи". Освен това те са "слабо охранявани" и по този начин ударът ще бъде "по-опустошителен за кръстоносните нации".

- - -
* Много популярен в САЩ празник, традиционно честван в четвъртия четвъртък от ноември.