На „Тракия” в момента се ремонтира в района на Пазарджик и на Пловдив. На „Хемус” стеснението, което предизвиква най-големи проблеми, е между първия и втория тунел.

На "Тракия" "тапата" започваше още на излизане от София. Задръстване имаше и по булевард "Цариградско шосе", предаде БТА. Колите се движеха с двайсетина километра в час. Имаше и много аварирали автомобили. До следобяд камионите не бяха отбити и разстоянието от изхода на София до разклона за Елин Пелин се изминава за половин час.

Шофьори разказаха, че по "Тракия" 3-4 км се минават за около 40 минути.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръча на шофьорите, излизащи от София в посока Пловдив, да използват алтернативния маршрут по път I-8 Нови хан – Вакарел, откъдето да се включат в "Тракия", за да избегнат големите задръствания в този участък.

Задръстване имаше и по автомагистрала "Хемус" в посока към Варна, което започва още преди първите три тунела. Там през известно разстояние има полицейски екипи, които отбиват тежкотоварните автомобили.

На "Струма" пък тапата започваше в посока Гърция около 5 км преди разклона за Бобов дол и продължава до Дупница.

Там преди дни започна ремонт на напукалия се от дъждовете и свлачищен процес асфалт като се прави и допълнително отводняване. Движението от Дупница към София е пренасочено по обходен маршрут през Долна Диканя, а от столицата към Кулата се извършва по автомагистралата. На главен път Е-79 в участък на Кресненското дефиле, където свлачище затвори пътя в началото на месец март, също се използва трасето на стария път, което не е в добро състояние и е с ограничена пропускливост, предаде БНР.

Ограничения за камионите

След като се образуваха километрични задръствания по магистралите "Хемус", "Тракия" и по главен път Е-79, от Агенция "Пътна инфраструктура" решиха да издадат заповед за спиране на движението на товарни автомобили с маса над 12 тона по най-критичните участъци. Подобно мярка беше в сила и вчера следобед.

Заповедта за спиране на камионите е издадена в 12.30 часа и важи за района на пътен възел "Жерково" на "Хемус" и в участъка до 5 километър на "Тракия". Поетапно временно се спира и движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона на път I-8 София - Калотина в района на град Сливница. Забраната важи до отпадане на необходимостта. Движението се регулира от органите на "Пътна полиция".

След тази мярка, към 17 часа трафикът започна да се нормализира.

Още преди ден управляващите предупредиха, че задръствания ще има.

Апелирам към шофьорите да имат търпение, да предвидят малко повече време за пътуване”, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

В момента са стартирали само част от предвидените ремонти по магистралите, ударно всички започват след 6 май.