До ремонта се стигна, след като в началото на месеца асфалтът на магистралата при 317-ия километър се напука, след това зейнаха дупки и платното пропадна. Това стана само година и осем месеца след откриването на аутобана.

Оказа се, че причината е свлачище, което се е активизирало след интензивните валежи през март.

При ремонта ще се изградят нови отводнителни системи, с което ще се гарантира бъдеща устойчивост. Всички дейности по укрепването ще са за сметка на "Главболгарстрой", фирмата - изпълнител на Лот 1 на "Струма".

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че за времето на ремонтните дейности движението по магистлатата в посока София ще се пренасочва по пътя Дупница-Долна Диканя. 

Отбиването на движението започва при 319-ия километър - на изхода на град Дупница и се включва отново в магистрала "Струма" при 305-ия километър - при пътната връзка "Долна Диканя". В посока към Дупница движението ще се извършва по АМ "Струма" без отбиване.

След днешното заседание на Министерски съвет, регионалният министър Лиляна Павлова каза, че ремонтите по пътищата са започнали, но някои от тях са отложени за след 6 май, за да не се блокира движението по празниците, предаде БТА. По думите й след 6-10 май ще започне активно да се работи по всички участъци.

От утре се въвежда специален ред на движение по пътищата, по които вече текат ремонтно-строителни дейности. Министърът апелира пътуващите да имат търпение и да предвидят малко повече време за пътуване, особено по магистрала "Тракия" и "Хемус" през Елешница.

Водят се разговори с МВР и КАТ в най-натоварената посока в началото и в края на празничните и почивни дни да се въведе специална организация на движението, която да облекчи трафика.