Вчера съдът остави други петима от тях в ареста, сред които и смятаният за един от лидерите - Димитър Славчев-Нощния.
По данни на МВР българите са участвали в трансгранична група, която се е занимавала с източване на банкомати и компютърни престъпления във Франция, Италия, Португалия, Испания и България.

Днес Софийският градски съд освободи под парична гаранция от 3000 лв.  друг задържан при международната операция - Ангел Ангелов, предаде БТА. Пред журналисти адвокатът му Вера Петлешкова съобщи, че и той, и брат му Евгени са се предали сами в ГДБОП. Евгени, който е лекуван от хепатит "С" и страда от остро психическо разстройство, обаче остава в ареста. Защитничката му изтъкна, че той дори е оставил телефонния си номер на антимафиотите, те са обискирали дома му безпрепятствено и там не били открити доказателства.

Малко по-късно Окръжният съд пусна под домашен арест и Благовест Миланов – Джони, задържан в Костинброд.

Магистратите обаче оставиха зад решетките съименник на премиера Бойко Борисов, който също е търсен от властите в Италия, както и колегите му от престъпната група Михаил Стоянов и Георги Минев.

От вчера няколко окръжни съдилища в страната също разглеждат мерките на останалите задържани в различни градове при акцията.
Днес магистратите в Пловдив наложиха мярка "задържане под стража" на 7 души. Спрямо Веселин Р., Стойне К., Петър А., Пламен П., Стоимен Б., Велин К. и Николай П. е издадена европейска заповед за арест заради участие в организирана престъпна група, извършваща компютърни престъпления и подправка на платежни инструменти в Италия. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

Георги Митев и Галин Великов пък бяха оставени в ареста от Окръжния съд във Варна, а Евгени Симеонов-Батко получи най-тежката мярка за задържане от благоевградските магистрати.
Кюстендилският окръжен съд пък не пусна на свобода Илияна Крекманова, Николай Орозов и Асен Асенов, Тони Казльов и Константин Велинов от Дупница. 

Магистратите навсякъде смятат, че арестуваните има опасност да се укрият и предвид тежките обвинения към тях трябва да останат в следствения арест.
Очаква се в близките дни съдиите да разгледат европейските заповеди за арест на задържаните. Ако това стане, те ще бъдат съдени зад граница.

Днешните решения могат да се обжалват в тридневен срок.

Разнопосочна практика на прокуратурата днес стана причина част от заседанията да бъдат засекретявани. С мотива, че трябва да бъде запазена следствената тайна, в ранния следобед прокуратурата започна да отправя искания към съда всички заседания да бъдат засекретявани. Така част от мерките бяха гледани при закрити врати.

Утре прокуратурата ще поиска "постоянното задържане" на още петима, сред които също се смята, че има лидери на престъпната група, задържана при мащабната операция. 

"Надявам се, че съдебната система, че ще започне с всеки изминал ден да работи в интерес на обществото и на държавата като цяло. Това, което наблюдавахме относно мерките за тези, които бяха тръгнали да правят грабеж на един трезор (съдът остави в ареста задържаните при акция "Защитените"), надявам се, че ще се случи с мерките, които се гледат по европейските заповеди за арест от операция „Шок”, коментира по-рано днес пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов.