Вчера, по искане на италианските власти, бяха арестувани 57 души - повечето в няколко града у нас, още няколко в страни от ЕС и двама в САЩ. Групировката се е зинимавала главно с източване на чужди банкови сметки на граждани и фирми, като до момента се смята, че нанесените щети са 80 млн. евро.

Днес съдът гледа мерките за неотклонение на петима от задържаните. Магистратите наложиха постоянен арест на Хамид Хамид, Димитър Славчев, Александър Владимиров, Александър Мирчев и Християн Хаджиев, предаде БТА. Те могат да обжалват задържането си пред Софийския апелативен съд следващия вторник. Петима са обвинени, че са участвали в престъпна група за копиране на банкови карти и фалшифициране на пари в България, Испания и Италия.

В този случай обаче заподозрените остават в ареста, само докато съдът реши дали да уважи европейската заповед за арест, която е изпратена до България от италианския град Трани. Тогава те ще бъдат предадени на италианското правосъдие.
Прави впечатление, че по различен начин трите съдебни състава, разглеждащи мерките на петимата, обосноваха задържането им. Част от съдиите коментираха възможността задържаните да извършат друго престъпление, както и въобще възможността да бъдат заподозрени за извършеното, за което ги издирват италианските власти. Друга част от съдиите коментират само опасността петимата да се укрият.

Утре се очаква още десетина души от групата да бъдат изправени пред съда и отново ще се иска постоянното им задържане.

Днес в залата се разбра още, че мъжът, чието куче вчера бе застреляно от спецполицаи по време на операцията, е Хамид Хамид. Според разследващите, той е бил четвърти в йерархията на престъпната група. Смята се, че е монтирал устройства за копиране на банкови карти.

В съда стана ясно още, че престъпната организация е действала от 8 юни. Най-известният от бандата е Димитър Славчев-Нощния, предаде bTV.
"Никога не съм бил задържан и тука, и там, за мен това е някакъв фарс", заяви той, като отрече да се занимава с източване на банкови карти.