Това бе най-голямата демонстрация срещу дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан от над две години, съобщиха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Данъкът е включен в проектобюджета
за 2015 година.

Демонстрантите поискаха проектозаконът да бъде оттеглен и дадоха на Орбан срок от 48 часа, обещавайки нови протести, ако това не бъде направено.

Предложението, което трябва утре да бъде разгледано от парламента, е единствено по рода си в Европа.

Протестът бе обявен в група в социалната мрежа Facebook, създадена преди пет дни и наречена "Стотици хиляди срещу интернет данъка". В нея са вече над 200 000 души.

Демонстрантите получиха подкрепа от еврокомисаря за цифровите технологии Нели Крус.

Протестиращите се събраха пред министерството на икономиката, където в един момент извадиха мобилните си телефони и с тях осветиха площада пред сградата, пише Ройтерс.

Вижте снимки >>>

Вижте видео >>>

След това се придвижиха към историческия Площад на героите.

Част от тях се насочиха към близките офиси на управляващата партия ФИДЕС и хвърляха по сградата стари компютърни части, счупвайки няколко прозореца, информира сайт.

ФИДЕС посочи в изявление, че ще представи поправки в проектозакона, чрез които ще бъде определен максимален размер на данъка за физически лица.

Месечните плащания ще бъдат ограничени до 700 форинта и данъкът ще се плаща от интернет доставчиците, отбеляза партията.

Тя спечели трета изборна победа за годината по-рано този месец. Нейните кандидати спечелиха кметските постове в Будапеща и в двайсет от всичките 23 най-големи градове в Унгария.