Над 10 000 протестираха в Унгария срещу интернет данък

Над 10 000 протестираха снощи в Будапеща срещу проектозакон за облагане на интернет трафика с налог от 150 форинта (50 евроцента) на гигабайт предадени данни.

Обратно в новината

Коментари - Над 10 000 протестираха в Унгария срещу интернет данък | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

KaiRen

Интересно - с какво им ограничават правата при вдигане на цената на и-нета? Защото в крайна сметка точно това означава - вдигане на цената. И повече административна заетост, която да отчита данъка. А какво влиза в цената на услугата си е работа на доставчика. Ако иска, освен данъците и режийните, може да включи и масаж. Не разбирам истерията. Да беше данък в/у секса - да пищят. Жизнено необходим е за всички. Ама за и-нет...

Без значение, че данъкът може да е икономически оправдан, той не е приемлив, защото създава прецедент. Веднъж като се прокара подобен закон ще започнат да го копират в законодателствата на повечето страни. Освен това се нарушава логиката на свободата - облага се само печалбата, не обороти, трафик и други подобни. ДДС също е много проблемен данък от гледна точка на справедливостта. Съмнявам се в добрите намерения на което и да е правителство. У нас като наложиха данък лихви какво се подобри, да не насочиха приходите към увеличаване на пенсиите например или към детските градини ?

Комунизъм в действие!

Путкниста Орбан пак се осра!

ЩЕ ИМ СПРЕ И ИНТЕРНЕТА ???

То пък щото като ти сложат данък на интернета, лихвите по влоговете и на найлоновите торбички, и повече няма да ти пипат цената на тока, водата, храната?? Олиго-френ си ти мойто момче ли си момиче ли си не те знам

Кога, глупаци, ще разберете, че няма личност, която да "оправя" държава! Народа е този, който иска и налага волята си и от който зависи състоянието на една държава! Кога тъпите ви глави ще проумеят, че в белите държави средностатистическия човек живее прилично, не защото една личност е "виновна" за това, а защото те - хората, народа се бори за това! Така че унгарците се борят за правата си и това е тяхно право и е достойно поведение, защото, ако това се случи в България, вие мишоци ще извадите от 10 кладенеца вода, за да оправдаете действията на тоя и оня, защото видите ли, той преди еди колко си време е направил еди какво си ... и какво, не е ли време да направи и някоя глупост и точно тогава е времето, в което да му се покаже, че е сбъркал! Не можете да го проумеете това, мишлета, прекалено робска, подмазваческа, угодна и дребничка ви е психиката! Много ще ти е забавно, о, лумпени пролетариате, когато ти натресат и данък за интернет, нали ... Доколкото сте прозрачни, веднага ще се озъбиш и ще кажеш, колко много работиш и имаш пари за това - пак ще си жалък, защото ще докажеш, че не си схванал идеята, отново!

Щяхме да имаме данък върху лихвите. Не сме ли пак крачка пред Унгария?

Имаме данък върху лихвите и банките го плащат, което пък намалява лихвите за вложителите.

Данакът се плаща от вложителите, не от банките.

СОРОС ДАДЕ ЗНАК И БЕЗРОДНИЦИТЕ В УНГАРИЯ ТРЪГНАХА ДА СВАЛЯТ ЧОВЕКА ,КОЙТО ЕДИНСТВЕН В ЕВРОПА,РЕШИ ДА МАХНЕ ПИЯВИЦИТЕ ОТ СНАГАТА НА РОДИНАТА СИ.

Може ли да попитам къде ходите за промивка на мозъка, любопитно ми е. Има ли някаква централа, в която периодично ви наливат тъпни в главите и изпразват и малкото мисли, които се мотаят безцелно там и заглаждат всяка, позволила си да се появи гънка? Или това става през някакви устройства, чрез които ви облъчват с някакви вълни и вие, като зобмита повтаряте едни и същи глупости? Безсмислено е да спори човек с вас, с радиото има повече шансове за успех!

ПОЗИТАНО И МОСКВА!

Е и, сега и Интернета ли трябва да СВАЛИ ?!? И аз му бях фен, но мисля че с това глупаво решение обръща срещу себе си ВСИЧКИ !!!

сигурно журналисти не ни дават да разберем реално предложение от Орбан или някой друг го подхлъзва. Данък като такъв не е страшен, но не трябва да зависи от трафик, който и така се заплаща. Мисля че той не е глупав за да разбере, че това ще взриви страната му.

Звучи идиотски, макар да има граница равняваща се на около 2.85 евро. Иначе е спъване на развитието, оскъпяването на интернета.

Орбан ще накара китайците да направят много по ефективни устройства за крадене на интернет. Или пък ще го свалят от власт, май натам върви.

До всички ревящи тук "бизнесмени обирани от държавата": Като сте толкова можещи, ходете на Антарктида да развивате бизнеса си без да ви се меси някаква си държава. За останалите: Орбан е трън в очите на Америка, защото ограничава (етнически нетолерантно прозвище) компании да доят Унгария и дава пример на останалите как да сторят това. Свобода на информацията няма, защото информацията е ВЛАСТ, както оръжието и парите. Затова народът се държи далеч от тези неща, които са притежание само на властимащите. Гаврата е, че в Конституцията е записано, че властта принадлежи на народа, но пък не му се дават средствата да я упражнява реално.

Орбан не знам какво ограничава .... но явно не си запознат в колко корупционни скандали е забъркан. Това, което унгарците му крещят сега е, че вече не може да се скрие и че не е само интернет данъкът. Това са същите политици като в БГ - същите евтини трикове и схеми за стригане на послушните овци. Само, че в Унгария овците не са толкова послушни като в БГ - евала на тях!

ммм?! местиш поста по-напред, че някой може да го пропусне... :) и пак не пишеш "еврейски", обаче! :) "ИМПЕРИАЛИСТ ( нерегистриран ) 27.10.2014 09:54" а по приницип съм съгласен с теб!

Бизнеса се нуждае от комуникации. Да се плаща за обема на данни е идиотско и реакционно. Но разбира се политиците ще обложат всичко което могат с данъци, те от това живеят, от данъците които те слагат за неща които не се нуждаят от данъци. Защо например се плащат толкова данъци върху бензина.

тази услуга не е безплатна , и след като взимаш пари - трябва и да се плати на държавата , някой пак циганее

favn56@abv.bg

Извинявай, но аз всеки месец плащам на провайдера, за да ползвам услугата му. В договора ми е записано - безлимитно. Провайдерът като търговско лице плаща данък на държавата. Какво още иска държавата от мен? Пий си хаповете.

По тази логика държавата събира данък за едно и също нещо от двама - веднъж от доставчика, втори път от потребителя! Това почтено ли е?

САЩ са обезспокоени от антиамериканската позиция на Орбан. Първо -Орбан е внук на унгарски фашист, разстрелвал евреи на двойки на брега на Дунава през 1943/44 година. Не може унгарските нацисти да обичат Америка, която им изви врата през 1945 година. И в България има злопаметни политически порнографи, които мърсят ефира с псувни , закани и канибалски изцепки. Няма нищо странно, че антисемитите на Европа ненавиждат евреите на Уолстрийт. Грешката на Съюзниците беше , че не изчистиха фашиската смрад навремето, за да не тровят живота ни толкова години в Унгария, в България, в Украина и на други места.

и бивши евреи

помните ли колко хвалеше орбан георги марков *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

В Швеция плаща се този данък под вид ТВ, или което навреме бе радиоданък, както в България. Сега независимо имаш ли ТВ или не , ако имаш комп плашташ ТВ данък, които, обаче не зависи от трафик.

Не зависи от трафик, а твърдиш, че е едно и също ?!!! - абсолютно неуместен коментар ... Данъкът в Швеция (и цяла западна Европа) е за да има държавни телевизия и радио и няма никаква връзка с таксуването на компании от ИТ бранша

миналата година било обяснено, за плащане този данък. Който плаща ТВ, имал ТЖ преди да купи комп, продължава да го плаща както обикновенно. А който няма ТВ , но купи комп, ще плаща както за ТВ. Трафик към и от комп, се заплаща допълнително, но не е много голям, така че всеки може да си позволи опция "неограничен" и скорост 100МБ/сек

Ще въведат ли данък върху невежеството?

Той е въведен с обратен знак под формата на подкрепящия те модератор,Упир;-).

Е те тоя данък ще се препълни хазаната в Бг! :)

Орбан се оказа глупав. Да удариш населението с интернета си е равносилно на самоубийство.

ЛЮБИМЕЦА! АВЕ НАЩЕ КАК НЕ ССА СЕ СЕТИЛИ ЗА ТОЯ ДАНЪК ОЩЕ! А НА БАС, ЧЕ СКОРО И У НАС...

Орбанеца сега ако има избори, ще е 1-ва партия на кукуво лято

Този е идеала на Бочко

ми не. Орбан е тамошния Сидеров - мрази САЩ и ЕС, обича Москва и Пекин. Колко ли още опити за кретенски решения ще видим от него (освен данък за интернет)? Какъв 'Бочко' ти се превидя ?!

Путин искаше по време на размирици да може да спира с копче в Кремъл интернета на цялата държава

Що си мислиш , че не го може това ? :) Може да го спре и още как.

Орбан се оказа по голям капиталист от американците ,60 евроцента на гигабайт си е направо дране на кожи.

Не но ще накара унгарицте да стоят по-малко в интернет. Ще идат на улиците да играят :) Пък като поиграят, поиграят - и ще идат в правителството и ще го натупат :) Представи си сега една средноразвита държава в наши дни - режеш й интернета и след 5 години отиваш и я проверяваш? Какво ще видиш? :)

ако протестите продалжат, прятеля на орбан - путин ще пусне пропагандата в деиствие и ще убедят стадото че виждаш ли уса ги подбужда за да разцепи населението и държавата

Въпреки че, ако се замисля, то у нас такъв данък отдавна е въведен. Ех, не върху гигабайтите, а върху киловат часовете. Голяма част от него е данък от т.нар. зелена енергия, друг от Тец-Мариците енергия, но най-фрапиращ е данъка, който плащаме на партиите - т.нар. партийна субсидия, която достига космически размери. И тук го плащаме всички. Не само ползвателите на интернет.

шшшт! ТЕЦ-овете не са руски, как смееш! Лошото е запазено само за Путин!

Орбан скоро ще го духнат под опашката!!!

то си пише - максимум 700 форинта - това са 2 евро или около 4 лв... и ще се събира от доставчика.... Никой не говори за 200 евро данъци и т.н....

бе самия данък е идиотски и античовешки и трябва да се махне! Размера е нещо относително, днес 2 Евро, утре 12, догдина 112 и т.н.!

идиотски е, но и платените коментатори са идиотски :) като се замисля, така ще им сложат данък тролване на троловете.

Въведе ли се прецедент е само въпрос на време да се разпространи!

Много интересно дали самият Орбан е бил уведомен за исканите данъчни изменения. САЩ преди 3 дни решиха да го критикуват остро, заради водената от него пилитика. Интересно дали това не е денената кора, подложена му от съмишлениците им.

Леле, Боце ако разбере, ще ни го надруса и на нас тоя данък!

ми не. Орбан е тамошния Сидеров, съвсем нормално е да взима кретенски решения

то както вървят работите от 1985 г. насетне май ще се наложи да плащаме данък, че дишаме въздуха. и че може да се любуваме на природата...

Абе преди 85-та нямаше ли ергенски данък! Вместо да се вайкаш и да се майкаш - прочети история - там пише: когато някой вземе властта, с каквито и идеи да е бил преди това - социалист, фашист, монархист, християнин, езичник, борец срещу високите данъци, след като вземе властта сам започва да ги вдига и да налага всякакви данъци, защото с данъци властта се храни. Или демек народът трябва чат пат да се вдига на бунт и да реже главите на управниците и на бирниците, иначе вечен гнет :)

Слаб съм в сметките, но си направих труда за приблизителна сметка и ми излезе, че държавата им не може да измъкне повече от 200 млн. евро с този данък. А при унгарския бюджет, това е троха. Дано не заседне на гърлото на Орбан, защото го уважавам за смелата и самостоятелна политика.

Тук е пълно с олигофрени фенове на Сталин, Путин, Орбан, Ким Чен Ун, Фидел Кастро, Кадафи, Саддам и и другат такава сган, която тъпче народа си и съсипва държавата - нещо което те наричат "протекционизъм" и "патриотизъм" :) Сталин пък особено за 30 години намалява държавата си с 40-50 милиона население :D За сравнение в началото на миналия век САЩ са били към 50 милиона.

А сега са повече от два пъти населението на Русия. А те между другото преди време и данък върху сладкото въведоха в Унгария ама като ги гледам не са станали нито по-здрави, нито по умни, нито по-богати :)

Те богатите теглят гигабайти!! Ето това е дясно социално решение! Далеч ще стигне човека ако Брюксел не го спре

май ще го спре, далече преди Брюксел, удар със стара клавиатура по кратуната

Някой изобщо сметна ли колко недообмислено е това ? 1 гигабайт при сегашните скорости на интернет е нищо и може да бъде изразходен за минути. Потребители с по-голямо ползване на интернет могат да бъдат накарани да наложат хиляди евро на месец. Все пак са видяли колко е недообмислено и щели да включат таван за физически лица. А какво остава например за фирмите ? Дори да предположим, че интернета се ползва само за работа, т.е. без торенти и други подобни. Вземете за пример постоянно видеонаблюдение. Това са терабайти трафик на месец, това са хиляди евро от 1 потребител. И какво да направи доставчика ?

Доставчика, ще прехвърли новия разход на старите клиенти. Какво друго да прави?

Докато тук някой искаше да прокара безплатен безжичен интернет, в Унгария сме свидетели на настъплението на цензурата и ограничаването на живота. Самите провайдъри трябва да въстанат срещо подобно вмешателство. В София например, около Руски паметник и около Софийски университет има безплатна безжична мрежа. Хайде холан.

Така е с аверите на Путлер. На тях им пречи всичко що е независимо и не следва неотлъчно повелите на Москва. Интернет-а е бич за Русофилската хунта.

А ти си такъв "капацитет", че апелирам да продължаваш да се изказваш - комиците ряпа да ядат!

що бе, в кое не е прав? Всички последователи на Москва, взимат все такива едни полезни за народа решения, нали

Мда, у нас се събират колективно всички идеи за данъци и се реализират: "вижте, еди къде си, има такъв данък, пък у нас няма". Затова например хем си имаме пътен данък, хем си имаме винетка, а съвсем скоро, като капак на тези две ще имаме и тол такси. А пък данък на интернета е супер идея, като за у нас, веднага ще потъне в широко разтворени частни джобове.

Интернет трябва да бъде ограничен до служебни функции.Мрежата е тотално в полза на САЩ които събират информация чрез нея.Освен това е част от налагането на американски лайфстайл заедно с телевизията и радиото.След години ще излезе злокобната истина че всеки един човек е бил следен и манипулиран с Интернет и телекомуникациите.

Аз изтрих моя фейсбук! А ти!?!

хахахахахахаха :D :D :D :D :D абе вие в землянки ли живеете ? хахахаха , леле

В гората има пещери - иди се скрий в една пещера, предпази се от вредното лъчение - дори от слънцето :) Може да изкараш остатъка от дните си като сляп, пещерен протей - чист, неопетнен и екологичен!

Орбан е голяма работа! Можем само да им завиждаме на унгарците!

Можем да завиждаме на унгарците заради унгарките,уникални са

Хайде сега! Българките са си най-най! :)

Какво им завиждаш на унгарците? Че са си избрали по-голям кожодер от нашите? Като ти направят интернета от 20лв. на 200лв. пак ли ще се радваш? Вярно няма по-прост народ от българския.

Поне няма да имам "честта" да чета коментари като твоя!

Странно жУвптно е това демокрацията-с дясно управление Унгария,Литва,Латвия,Естония,България са най-куците и смешни държавички в Европа,с ляво управление от години Новрегия и Швеция са топ държави по жизнен стандарт.

Ляво или дясно управление има само където има демокрация. Където няма е заместено от "леви" и "десни" крадци.

Айде на мегдана, започна се и в Унгария

Унгария има по-голямо циганско малцинство от България. Подготвяната циганска държава ще включва Българи, Румъния и Унгария.

...и В. Орбан ще бъде Цар на БъРуУн!

Циганска държава...аз пък чух за подготвяна негърска държава в щатите

Изводът е, че ако си бял имаш проблем!

Толкова много простотия има в Интернет, че е по-добре направо да го спрат!

Ами тогава майка си ли търсиш тук троле

Ето - веднага се обади за да докаже твърдението!

толкова много простотия има в България но на кой от партийците му дреме...

Марш в Северна Корея ,там няма интернет.

Дано нашите управници не научат за това,веднага ще го приложат върху нас!

Орбан забрани абортите, но това унгарците го преглътнаха. Орбан покровителства масов цигански парад в сърцето на Унгария - унгарците го преглътнаха. Сега им налага данък интернет и това ще му струва главата!

Остави Орбан, ти първо провери дали твоята глава си е на мястото.

Явно е наред, щом осъзнавам, каква глупост е на път да сътвори Орбан. Ти щом не осъзнаваш, май твоята не е наред, ако я имаш.

А бе, форумци, какво се бъркате във вътрешните работи на Унгария? Даже се намесват Путин, Сидеров, ЦРУ, евреите. Тяхна си работа. Всъщност операторите зарибиха милиони с тези "умни" телефони. Но колкото и да са умни, глупакът няма да стане по-начетен. Дай му зрелища и ще забрави за хляба. Така е и в България, мизеруват с 200-300 лева месечно, но се халосват с тези джаджи и плащат ли плащат на операторите. Защо поне част от тези пари (дадени на вятъра) да не се използват за нещо полезно, например за култура и образование?

Не виждам пречка да имам смартфон и едновременно с това да ходя на театър и опера. Едното не изключва другото. Защо според теб или имам смартфон или съм културен, а не може и двете?

Колко ти е заплатата?

В капитализма, наричан галено "демокрация", данъкът е нещо, което подхранва държавното управление (при социализма не е така -производствот е изцяло собственост на държавата и печалбите от продажбите -също). Данъците са и едно от основните пера за забогатяване и промяна на стандарта на живот и поведението на държавните служители -от най-високо, до най -ниско ниво. Затова данъците обхващат всичко, което може да се ползва, без значение дали от него се печели или се поддържа с разходи. Примерно, един дом или автомобил, е свързан основно с разходи за поддържане и носи някаква печалба (евентуално) само ако е предмет на отдаване под наем. Но му се дължи данък. Така, че е нормално да се дължи и данък въздух, данък бял дроб, данък задник, данък патерица, данък слухов апарат или пейсмейкър. Свиквайте умни ми "демократи"!

Дааа, при капитализмът, човек за човека е вълк, докато при социализмът е точно обратното. ;)

Горе-долу и аз коментирах в същия смисъл, ама ми нацвъкаха минусите! Нашенецът е свикнал да тегли всичко и без пари и затова се надава такъв вой. Нещо което се ползва и може да му се събере данък - плащаш! Освен това най-вероятно се ползва и държавна инфраструктура за пренос