Софийска област е в грипна епидемия от 26-и до 29-и януари заради наблюдавания интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип през тази седмица, съобщиха от РЗИ.

Влизат в сила всички произтичащи от това противоепидемични мерки и преустановяване на учебните занятия за пет календарни дни, до 29 януари включително.

Грипна епидемия е обявена и на територията на Бургаска област до 29 януари. РЗИ издаде заповед да бъдат преустановени учебните занятия от днес следобед до понеделник, 29 януари включително.

Решението се налага във връзка с нарасналия брой на заболелите от грип и ОРЗ и по конкретно 236 регистрирани случаи на база 10 000 души.
По данни на специалистите най-засегнати са децата от 5 до 14 години и хората във възрастова група 30-64 години.

По-рано днес със заповед на кмета на Бургас Димитър Николов бяха преустановени учебните занятия във всички училища на територията на общината.

Поради висока заболеваемост в 314 училища в страната днес няма учебни занятия, сочат още данните на МОН.

Вчера областите Видин и Стара Загора, както и община Бобовдол обявиха грипна епидемия, която е в сила от днес до 26-и януари. Тези дни са обявени и за е са и неучебни.

Поради висока заболяемост от грип е предписано да не се провеждат учебни занятия за същия период и в две учебни заведения в градДупница, едно учебно заведение в село Невестино (община Невестино) както и в
учебно заведение в село Раждавица (община Кюстендил).
Засега в област Видин няма основания за обявяване на грипна ваканция.

В началото седмица грипът повали Дряново и Трявна, както и в Димитровград.

Считано от днес е взето решение за възобновяване на учебните занятия на територията на област Пазарджик. Другите противоепидемични мерки остават в сила.

До второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки.

Грипните вируси от тип Б - "Ямагата" и "Виктория" са най-разпространени, като най-често в момента боледуваме от грип с щам "Ямагата".

"Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици", предупреди преди дни доц. полк. Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести във ВМА.