Прокурорът на Париж Франсоа Молен заяви, че тленните останки на Абауд са били идентифицирани официално след сравнение на пръстови отпечатъци.

"Абделхамид Абауд току-що беше официално идентифициран, като убит по време на акцията в Сен Дени", се казва в изявление на френската прокуратура, цитирано от АФП.

Вижте снимки>>>

28-годишният Абауд бе един от най-високопоставените хора на "Ислямска държава" и бе най-издирваният човек в света след атаките на 13 ноември, при които загинаха 129 души.

Вчера след получена информация, че той е в парижкото предградие Сен Дени, френската полиция предприе мащабна спецоперация. Неговото присъствие във Франция и прякото му участие в атентатите изненадаха спецслужбите, които смятаха, че той се намира в Сирия.

Операцията продължи 8 ч. Седем души бяха арестувани, а двама терористи бяха ликвидирани. Имаше и ранени полицаи.

Часове след края на акцията френските власти не оповестиха дали Абделхамид Абауд е сред задържаните или е бил ликвидиран.

Жената-камикадзе е братовчедка на Абауд

Френският премиер Манюел Валс приветства ликвидирането на ислямиста Абделхамид Абауд, предаде Франс прес.

"Абауд, мозъкът на тези атентати - или по-точно един от мозъците, защото по този въпрос трябва да бъдем особено предпазливи в изказванията, знаейки какви са заплахите - се намира сред убитите при операцията, извършена вчера в Сен Дени", каза Валс пред френския парламент.

Същевременно трима полицейски представители казаха, че жената, самовзривила се по време на операцията в Сен Дени вчера, е братовчедка на Абауд, предаде Асошиейтед прес.

Хасна Айтбуласен е задействала колан с експлозиви, след като разменила няколко думи с полицаите, обсадили апартамента, в който са били тя и Абауд, разказват източниците. Според тях един от полицаите, обсадили жилището, я попитал: "Къде е приятелят ти?", на което Хасна отговорила гневно: "Той не ми е приятел" и после се самовзривила.

Трупът все още не е официално идентифициран, защото бил много увреден от взрива и част от гръбнака на жената бил открит върху полицейска кола пред къщата, в която тя се взриви.

Кой е "мозъкът" на кървавите атаки в Париж

Абделхамид Абауд е роден през 1987 г. в белгийската община Моленбек край Брюксел в семейство от марокански произход. Той заминава за Сирия през 2013 г., а през януари 2014 г. се връща у дома и отвежда със себе си в Сирия и 13-годишният си брат Юнус.

Медии определиха тогава момчето като най-младия джихадист в света, а близките на Абауд го обвиниха, че е отвлякъл детето. Смята се, че в Сирия Абауд се е присъединил към други белгийски джихадисти, обединени в елитна бригада на групировката "Ислямска държава" (ИД). Той е използвал псевдонимите Абу Омар Суси и Абу Омар ал Балджики. Второто в превод означава Абу Омар Белгиеца.

През 2014 г. Абауд снове из Европа под носа на разузнавателните служби, за да подготви атентати, които са били осуетени. Вчера парижки прокурор го определи като предполагаем подстрекател на много планове за нападения в Европа, които трябвало да бъдат извършени от името на ИД.

Абауд вербувал жени в Испания


Испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандо Диас съобщи днес, че организаторът на атентатите в Париж Абделхамид Абауд се е опитал чрез интернет да вербува жени в Испания, които да се присъединят към групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

"Абауд се е опитвал да вербува в социалните мрежи испанци и по-специално испанки да се присъединят към ИД и да отидат в Сирия, за да се сражават в редиците на групировката", каза министърът.

Той добави, че засега на испанските власти не е известно терористът да е набирал последователи за извършване на атентати на испанска територия.

"В последно време ИД се специализира в набирането на жени. Ислямистите смятат, че трябва да имат жени, за да населят с ново поколение обявения от тях през 2014 г. халифат на териториите под техен контрол в Сирия и Ирак", добави Диас.

Междувременно френските депутати одобриха законопроекта за удължаване на извънредното положение в страната за срок от 3 месеца след терористичните атаки в Париж в петък.