Краят на акцията бе оповестен от говорител на френското правителство, цитиран от АФП и Би Би Си.

Спецоперацията започна в 4.30 ч., като веднага избухна престрелка между спецчастите и барикадираните в апартамент терористи. Появи се информация, че при нея е загинал случаен минувач, но засега няма официално потвърждение. 

След кратко затишие, огънят бе подновен в 5.40 ч., отекнаха и най-малко 7 експлозии.

Вижте снимки >>

Мишена на спецчастите бе 28-годишният Абделхамид Абауд, предполагаемият "мозък" и поръчител на терористичните атаки в Париж на 13 ноември, като бе съобщено, че той се намира в обграденото жилище. Абауд е един от най-високопоставените хора на "Ислямска държава" и е най-издирваният човек в света в момента. Роден е в Белгия. Живее в предградието "Моленбек" в Брюксел.

Неговото присъствие във Франция и прякото му участие в атентатите изненадаха спецслужбите, които смятаха, че той се намира в Сирия.

В акцията в Сен Дени се включиха 110 служители на силите за сигурност и части на френската армия. Около петдесетина военни бяха разположени в района на щурма.

Хората в апартамента оказаха яростна съпротива.

Ликвидираните терористи са двама. Единият е убит от снайперист, а другият е жена, която се е самовзривила. Тя е задействала колан с експлозиви.

Пострадаха са петима служители на отдела за борба с тероризма, но нараняванията им са леки. Убито е едно полицейско куче - 7-годишна женска белгийска овчарка на име Дизел.

Трима души, свързани пряко с терористичните атаки, са арестувани от спецчастите, съобщи разследващият прокурор Франсоа Молен. Други двама - мъж и жена, са задържани в близост до обсадения апартамент в Сен Дени.

Един от екстремистите остана барикадиран в сградата, но малко след 11.40 ч. от нея бе изведен мъж, обграден от спецчастите. Все още няма информация кой е той. Мъжът бе само с бяла тениска и гол от кръста надолу.

Задържан е и собственикът на апартамента в Сен Дени, който го е дал под наем на двама души, пристигнали от Белгия. Мъжът е разказал на полицията, че негов приятел го е помолил да подслони двама негови приятели за няколко дни.

Казах им, че няма матраци, но те ми отговориха, че няма проблем. Имали нужда само от вода и молитва. Моят приятел ми каза, че идвали от Белгия. Помолиха ме за услуга и аз услужих. Не знаех, че са терористи“, казал 30-годишният собственик, цитиран от BFMTV и "Фокус".

По неофициална информация задържаните терористи са планирали атентат в бизнес квартала „Дефанс“, предаде Ройтерс, като се позовава на близък до разследването източник.

Прокурор Молен отбеляза, че все още се работи по изясняване на въпроса кой е бил в жилището и засега не са идентифицирани нито двамата убити, нито седемте арестувани.

Заради операцията предградието Сен Дени бе напълно парализирано. Метрото не работеше, градският транспорт бе спрян, затворени бяха училищата, а гражданите бяха призовани да не се доближават до прозорците на апартаментите си и да не излизат навън.

Искам да поздравя и жителите на Сен Дени заради проявеното хладнокръвие“, заяви вътрешният министър Бернар Казньов, който подчерта, че операцията е проведена при изключително трудни условия.

Президентът Франсоа Оланд свика извънредно заседание по въпросите на сигурността, в което участват членове на кабинета му. Заедно те следяха в реално време операцията в Сен Дени.

Зам.-кметът на предградието Стефан Пьо каза пред френската телевизия iTele, че операцията е започнала в 4,25 ч. местно време на улица "Репюблик" в центъра на Сен Дени. Мястото е на по-малко от 2 километра от Стад дьо Франс, където трима атентатори камикадзе се самовзривиха в петък, докато вътре 80 000 зрители гледаха приятелския мач между Франция и Германия.

Вчера френската полиция е открила мобилен телефон, използван от един от терористите в Париж. В телефона имало съобщение: "ОК, да започваме", както и карта на нападната от терористите концертна зала "Батаклан". Апаратът бил намерен в кошче за боклук близо до концертната зала.

Днес френските власти съобщиха, че са идентифицирали всичките 129 жертви на атентатите в Париж. Около сто семейства се събраха при тленните останки на близките си в института за съдебна медицина, се казва в протокол от заседание на правителството.

Същевременно в кабинета беше внесен за обсъждане законопроект за удължаване с три месеца на извънредното положение в страната. След дебати в кабинета долната камара на френския парламент ще обсъди проектозакона утре, а горната камара в петък.