България се намира в много важен момент, който не е лесен и на които трябва да отговорим. Държавата обаче има готовност и възможност за компенсиране на спрените пари по програмите на ЕК. Никога досега държавата ни не е имала такъв резерв", заяви министър-председателят на специална пресконференция, цитиран от Фокус.
По думите му в бюджета е заложен излишък от 3% в БВП, което има принос на антиинфлационна мярка и гарантира националната стабилност. В бюджета е заложен резерв от 300 млн. лв. Там има средства от иракския дълг, които не бяха заложени в него, увери Станишев. Според него не е вярна тезата на опозицията, че всяка година имаме занижено планиране на бюджета. Имаме реалистичен бюджет, увери премиерът.
По думите през последните месеци са били взети много и конкретни мерки. Засилвал се и контролът и координацията по Оперативните програми. Вчера всеки министър е докладвал за оперативните програми, по които работи.
Спирането на акредитацията на двете агенция по ФАР е неприятна новина, но от ЕК са заявили, че биха могли да преразгледат решението си при взимане на мерки от страна на правителството, увери Станишев, но призна, че няма да е лесно.
"Имаме и 3 задачи по отношение на САПАРД – разрешаване на национални плащания, възстановяване на мерките, по които парите са временно спрени и удължаване на срока по САПАРД до 2009 г. По отношение на Фонд „Републиканска пътна инфрастъруктура” има всички индикации, че тези действия, които бяха предприети, ще окажат ясно въздействие върху решението на ЕК. Причина за това е, че НС гласува преструктурирането му на Национална агенция „Пътна инфраструктура”, каза още премиерът.
Правителството е решило да засили и административния капацитет. Ще се обмислят определени бонуси и стимули за служителите в агенциите, работещи по програмите.
На заседанието е решено още да разшири правомощията на Висшия съдебен съвет, като по-лесно и ефективно да бъдат наказвани провинили се магистрати.
"За нас усвояването на еврофондовете е приоритет номер едно. Тази коалиция действително може да се коригира, да промени стратегиите си", заяви пък Ахмед Доган.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски пък определи коалицията не само като тройна, но и като трайна.
След приключване на заседанието, следобяд от хотел „Перун” си тръгнаха представителите на трите партии. Поради тази причина полицаи, разположени на около 50-100 м. един от друг, следяха за реда.
>Вижте още снимки на тримата лидери