Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че стои твърдо зад Петър Москов и така не прие ултиматума на ДПС, че ако той не подаде оставка заради реакцията си срещу нападенията над медици в ромски махали, ще инициират вот на недоверие към правителството.

Днес зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов коментира пред журналисти:

ПГ на БСП с консенсус подкрепи ръководството на ПГ да не дадем подкрепа с подписи за искания вот на недоверие, тъй като макар в мотивите да се съдържат достатъчно справедливи оценки за недопустимия език на министър Москов, граничещ с внасяне на омраза, съвсем не са достатъчни за искане на вот по цялостната политика на МЗ".

Ако се стигне до гласуване в зала, по принцип БСП лява България винаги ще гласува против това правителство”, така Мерджанов отговори на въпрос биха гласували, ако се наложи.

ДПС: Не сме наивни, но не се отказваме

ДПС не се отказва от вота на недоверие, защото Народното събрание има нужда от разтърсващ дебат за ценностите, заяви междувременно лидерът на партията Лютви Местан.

Той уточни, че е създадена е контактна група, начело с депутата Тунчер Кърджалиев, която да търси подкрепа от останалите парламентарни групи. Нужни 48 подписа, за да бъде иницииран вот на недоверие.

Който и министър да си беше позволил подобни квалификации в неговата оставка, щяхме да поискаме оставката му, за щастие други министри не са използвали език на омразата, добави Местан.

Ние не сме толкова наивни и знаем, че няма да се стигне до оставката на министъра. Би било естествено да получим подкрепа за вота на недоверие. Тази инициатива няма отношение към лекарският протест и лекарската подкрепа. Лекарите могат да го подкрепя за професионалните му решения, ако им харесва. Въпросът е дали в възможно представител на най-хуманната професия да използва език на омразата“, подчерта лидерът на ДПС, цитиран от "Фокус".

РБ: При вот кабинетът ще получи подкрепа

От Реформаторския блок (РБ) отново заявиха, че застават категорично зад д-р Петър Москов, целия му екип и здравната реформа, предаде БТА.

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ й Найден Зеленогорски прогнозира, че ако се стигне до вот на недоверие, иницииран от ДПС, правителството ще получи дори по-голяма подкрепа, отколкото, когато бяха гласувани съставът и структурата на Министерския съвет.

Здравната реформа е сред основните приоритети на РБ, кабинета и управляващите партии, припомни Зеленогорски. По думите му исканата оставка на "един от най-успешните министри" в кабинета "Борисов" е опит на ДПС да запази статуквото и да предотврати реализирането на промени, които ще извадят криминалните икономически интереси от здравеопазването и ще превърнат пациента в център на здравната система.

БДЦ: Няма да подкрепим ДПС

И рарламентарната група "Български демократичен център" няма да подкрепи искания от ДПС вот на недоверие, това е решено единодушно на заседание днес, каза пред журналисти съпредседателят на групата Красимира Ковачка.

"Говоренето на един министър не е достатъчно, за да се иска вот на недоверие на целия кабинет", отбеляза тя.

"Атака": ДПС да се запишат доброволци в Бърза помощ

Парламентарната група на "Атака" няма да подкрепи инициативата на ДПС, заяви депутатът Николай Александров. Той отбеляза, че от партията многократно са повдигали темата за нападенията над медицински работници и припомни, че тези нападения вече са криминализирани след законодателни промени.

"Да участваме в някакви игри на ДПС, няма как да стане чисто политически. Ако от ДПС се съмняват в информацията за нападения над лекарски екипи, да се запишат един ден като доброволци в Бърза помощ и ще разберат на свой гръб", добави той.

Преди дни Лютви Местан обвини Москов, че е излъгал за бройката на нападения над лекари, повечето от които в ромски квартали. От МВР им дали справка, в която били регистрирани едва 17, а не 227 случая. Здравното министерство обаче извади списък с всеки от тях.

Москов бе подкрепен и от медиците от Спешна помощ, които излязоха с декларация, подписана от 3800 души, готови да подадат оставки, ако той бъде отстранен.

"Данните на МЗ са въз основа на рапортите, които пишем в случай на саморазправа с нас. Не подаваме сигнали в МВР, защото правораздавателната ни система е мудна и нищо не се случва. От тези 17 подадени жалби колко бяха наказани?", коментира пред Нова телевизия лекарката Десислава Кателиева.

АНКЕТА: Основателно ли е искането за оставка на Москов?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ваньо Шарков срещу Лютви Местан