Зам.- председателят на партията каза в Бургас, че искат да стимулират майките и бащите, които имат три деца, предаде "Фокус".

"Също така искаме да отговорим на желанието и на много млади семейства, които по едни или други причини се нуждаят от ин витро програмите. Винаги бюджетните средства са били недостатъчни, за да отговорят на потребностите на тези млади хора, които искат да имат свои деца",
коментира той.

По думите му ГЕРБ са решили да се осигури бюджет, колкото е необходим, за всички желаещи млади семейства, които имат проблем, за да се възползват от програмата ин витро.

Цветанов похвали политиката на община Бургас, където има бюджет от 200 000 лева годишно за семействата, които се нуждаят от такава процедура.

"За пет години това са един милион лева",
пресметна Цветанов и посочи, че това може да се случи в национален план.

Според статистиката в България има около 200 000 семейства с репродуктивни проблеми, а една ин витро процедура с всички необходими изследвания струва между 5000 и 7000 лева.

"Под 5% са българите, които решават да имат по три и повече деца", каза миналата седмица президентът Росен Плевнелиев на връчване на приза „Голямото семейство” на семейство Найденови от София.

Преди няколко месеца тогавашният премиер Пламен Орешарски коментира, че е добре в следващия бюджет да има стъпки за повишаване на детските надбавки, а реалистичната цел е да се насърчава двудетният модел.

80% от семействата получават детски надбавки, което струва малко над 400 млн. лева годишно на бюджета.

Заложената в Националната стратегия за демографско развитие на България (2006 г.-2020 г.) политика е за стимулиране на двудетния модел.
Затова е и по-висок размерът на помощта за второ дете.
През април 2012 г. Комисията за защита от дискриминация реши, че различните еднократни помощи за раждане на дете са непряка дискриминация по признак "лично положение". Комисията бе сезирана по сигнал, че с това се цели ограничаване на раждаемостта, защото няма стимули за по-висока.

Тогава министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов (ГЕРБ) коментира, че промяната в разбиранията за броя на децата в семейството е фактор за ниската раждаемост. За повечето българи семейство с две деца вече не бил реалистичен, а трудно постижим модел.
Затова и семейната политика се насочвала към насърчаване на този модел.