Нощта е преминала спокойно за 7-годишното дете, което беше транспортирано по спешност вчера от Враца, след като падна от прозореца на апартамента на третия етаж, съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н.И.Пирогов".

От болницата добавиха, че момичето е настанено в реанимация, след като вчера е оперирано от детските травматолози. Предстои да му бъдат направени още изследвания. Реанимационното лечение и активното наблюдение продължават.

Вчера сутринта седемгодишното дете падна от прозорец на третия етаж на жилищен блок в ж.к. "Дъбника" във Враца. Първоначално то бе прието в Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" - Враца, след което бе транспортирано в София.

Съседи разказват, че майката на момичето е била на работа, а бащата излязъл, за да купи закуска. По това време момиченцето се е събудило и се е паникьосало, че е само. Съседи са го чули да плаче и да казва, че е заключено. Детето е скъсало комарника на остъклената тераса и е паднало.

"Детето е намерено паднало на тротоара пред блока. Контактно е било, адекватно, със запазена, самостоятелна дихателна дейност, с деформация на дясното бедро. След това е транспортирано в спешно отделение. След направените изследвания и консултации, е транспортирано също с реанимационен екип към "Пирогов" в детска травматология", коментира главната сестра на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца, Ваня Ефремова пред NOVA.

Социални работници са поели вече работата по случая.

"След сигнал от Закрила на детето, започна работа по случая. Събира се информация от всички възможни източници. Семейството не е рисково по реда за Закона за закрила на детето. По закон, детето до 12-годишна възраст не следва да се оставя без родителски надзор. Можем да окажем подкрепа за родителска помощ. Задължително следва да се работи със семейството, ако се установят някакви дефицити, със сигурност ще се вземат мерки", обясни директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане Мария Търнавска по NOVA.

От прокуратурата започнаха досъдебно производство по случая. Близките отказват коментар.