От "Продължаваме промяната" - "Демократична България"- "Спаси София" разтълкуваха решението на ВАС, което отмени въведената от техния екип нова организация на движение в центъра на столицата. Според тях то не връща старата организация на пътя в района на бул. "Патриарх Евтимий", а директно обявява за незаконно цялото движение в столичния град. Това е така, според ПП-ДБ-СС, тъй като генералният план за организация на движението в София е изтекъл от няколко години и нов действащ няма.

Затова зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов обяви, че с екипа му започват работа по актуализацията му и вече подготвят заданието за плана. По думите им, ако изпълнят съдебното решение, ще се наложи да не отворят нови улици и да затворят куп други, като булевард "България", който е ремонтиран през 2018 г. 

За липсата на нов генрален план управляващите в общината обвиниха ГЕРБ, които не са приели актуализиран след изтичането му, като срокът на всеки трае 5 години, обясни зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов.

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев дори благодари на съда, че е взел това решение, защото то е потвърдило опасенията им, и предупреди, че това е бомба, която избухнала не само за столицата, но и за цялата държава. 

"Какво всъщност означава това решение? Това решение не означава, че се връща старата организация, съдът не казва това. Само казва да се спре изпълнението на организацията на движение. Няма връщане на старата организация на движението. Големият проблем обаче е, който касае цялата държава. на практика той казва, че при липса на генерален план за организация на движението, какъвто София няма от 2017 г. Всички организации на движението са незаконни", заяви на пресконференцията Бонев.

"Не само това, голяма част от българските градове нямат такъв план, тоест от пешеходна пътека до чисто нов булевард - всичко е незаконно, спрямо това тълкувание на съда. Това е една от големите бомби от предишното управление, която сега избухна. Това решение означава, че без действащ генерален план на движение всичко е незаконно", стовари отговорността върху ГЕРБ лидерът на "Спаси София".

Той припомни, че генералните планове за движение се изработват за срок от 5 г., но това не е направено нито през 2017 г., нито през 2022 г. "Тези преди нас са имали законовото задължение да изработят и приемат подобни планове", каза още Бонев.

По думите му на бул. "Патриарх Евтимий", дори някой да поиска да се върне старата организация на движение, няма как да се случи, защото и старата организация е незаконна, въведена след изтекъл план.

"За наше огромно съжаление, може би едни предизборни упражнения доведоха до тежки последствия за цялата държава и за всички общини. Нашият призив към всички общини е - започвайте процеса, защото в момента всеки може да обжалва. Това е бомбата, която гръмна", обобщи лидерът на "Спаси София" по повод продължилите дни наред протести и обвиненията на ГЕРБ и БСП в СОС.

Зам.-кметът Павлов уточни, че са подготвили временна организация на движението в района на "Патриарх Евтимий", където тяхната беше окончателно отменена от ВАС. Ще се добавят липсващи стрелки и стоп линии, които не успели да поставят заради обжалването. 

"Знаейки, че тази бомба може да гръмне, започнахме да подготвяме заданието за нов генерален план, за да не може да се обжалва нищо друго, нито дори пешеходна пътека. Започваме процедурата за изготвяне на нов план, за да може градът да продължи да се движи така, както искаме, а не да бъдее спиран по предизборни подбуди", коментира Павлов.

По думите на зам.-шефа на транспортната комисия в СОС проблемът е голям и за новите улици, които се изграждат, защото ще са незаконни. "Как ще въведем в експлоатация новите улици в момента? "Народен герой" в Овча купел е пред отваряне", попита Андрей Зографски. Същото важи и за мерките, които днес от Столична община договаряли с АПИ за въвеждане на Околовръстния път. Според Зографски така улици ще останат затворени с години. "Това са стотици казуси само за тази година. Става въпрос за всички компоненти за организация на движението", коментира той и добави и пътни знаци, и пешеходни пътеки и абсолютно всякакви други обозначения на пътя.

"Имаме план Б, така че да завършим започнатото и да го направим безопасен", каза той за булевард "Патриарх Евтимий" и предварително коментира как ГЕРБ щели да кажат по техен адрес, че са "шарлатани" и не спазват законите. Зографски уточни още, че всички зам.-кметове по транспорт са действали по организацията на движение в столицата по един и същи начин, както е постъпил и Илиян Павлов, на когото вече други групи в СОС поискаха оставката още при решението на съда на първа инстанция.