Оставката на кмета на София Васил Терзиев, както и на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов поискаха от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет. Двамата членове на транспортната комисия обявиха пред медиите, че причината е въведената от управата на столицата нова организация на движение в района на бул. "Патриарх Евтимий", която окончателно беше отменена от ВАС, и липсата на поемане на отговорност.

"Ние няколко пъти поискахме оставката на кмета Павлов, но сега имаме основание да поискаме оставката и на кмета Терзиев, който очевидно застава зад своя избраник, застава зад всяко едно негово действие. Той го каза многократно и отказа да го оттегли от екипа си. Ние имаме основание и искаме оставката на кмета Терзиев", категоричен беше общинският съветник Димитър Вучев.

Прошко Прошков пък допълни, че вече искат оставката на кмета Терзиев, защото не е потърсил отговорност от заместника си Илиян Павлов. "Вероятно Васил Терзиев е бил подведен от своя заместник за въвеждането на новата организация на движение", каза Прошков и съобщи, че от ГЕРБ са поискали среща с кмета Терзиев, за да настояват да вземе мерки за действията на зам.-кмета.

"Реакцията е никаква и затова искаме неговата оставка, както и на заместника му, защото няма действия от началото на мандата. Само слушаме за принципи, за велики постулати, за прозрачност и законност, но имаме едно действие и то беше незаконно, заяви общинският съветник от ГЕРБ. Според него това е изключително тревожно и е основание за политически акт под формата на подаване на оставка заради очевидно несправяне.

По-рано днес Върховният административен съд се произнесе Столичната община да прекрати новата организация на движение по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен", а от групата на ПП-ДБ-СС разтълкуваха решението на съда в посока на това, че цялото движение в столицата е незаконно, защото не е актуализиран генералният план от 2017 г. Управляващите Столична община обвиниха предшествениците си от ГЕРБ-СДС, че са заложили бомба, която сега гръмнала не само в София, но и в цялата страна и можело да се окаже, че трябва да се затварят улици като незаконни.

"Очевидно от "Спаси София" имаха желание да извъртят темата много умело по посока, угодна за тях", коментира Вучев.

"Решението на съда е съвсем ясно - спира се действието оттук насетене по отношение на "Патриарх Евтимий", отсече Вучев и коментира обявения минути преди тях намерение на ПП-ДБ-СС да довършат първоначалната организация на движение на булеварда, която спрели заради съдебното дело.

"Чухме, че ще се донадгради тази организация вмомента, тоест ще бъдат похарчени още пари. Каквато и да е сумата, тя трябва да бъде ясна за всички граждани. Това може да се окаже злоупотреба в особено големи размери след решението на съда. Големият въпрос, който се задава вече месец и половина, е защо новата организация се случи "на тъмно", отбеляза общинският съветник от ГЕРБ, цитиран от БТА.

"Кой ще плати сметката за всичко това?", попита той и допусна, че това ще бъдат гражданите на столицата.

 

Вучев пък попита какво се случва с финансовата обосновка. "Не получихме отговор колко струва", каза общинският съветник. "Искаме ясно да ни бъде казано колко струва", посочи Вучев и допълни, че каквато и да е сумата, тя трябва да бъде ясна за гражданите, защото това може да се окаже злоупотреба в особено големи размери.

Според Вучев има достатъчно основание незаконните действия на общината да бъдат повод за сезиране на прокуратурата. Той попита не е ли престъпление, когато се харчат незаконно над един милион лева. Същата сума назоваха и по-рано от БСП, след като съветникът от лявата коалиция в СОС и председател на транспортната комисия Иван Таков настоя отново за оставката на зам.-кмета Илиян Павлов.