"Размерът на месечните помощи за деца да достигне 50 лева. Това е целта, която сме си поставили”, каза министърът.

Миналия месец в медиите бе оповестен доклад на социалното министерство за демографската политика, който предвижда детските надбавки да се полагат само до 16-годишна възраст, но за сметка на това да ги получават всички семейства с деца, не само бедните.
Докладът е бил обсъден от правителството през февруари.

В момента помощи се полагат до завършването на средно образование, но има и възрастово ограничение – до 20 години. Детските надбавки са 35 лева за първо дете и 50 лева за второ дете при подоходен критерий от 350 лева на човек от семейство.

Иска ми се в следващия бюджет да има стъпки в посока на повишаване на детските. Реалистичната цел е да насърчаваме двудетния модел, каза преди дни премиерът Пламен Орешарски.

По данни на МТСП към момента 80% от семействата получават детски надбавки. Това струва малко над 400 милиона лева годишно на бюджета.

Според управляващите точните параметри за всички социални плащания за догодина ще се уточнят едва при планирането на бюджета за догодина. От опозицията обаче контрираха, че вече има конкретни планове.

Спор между управляващи и опозиция днес имаше и по друга тема - великденските добавки за всички пенсионери, които кабинетът одобри вчера.

Според управляващите парите са абсолютно необходими за възрастните хора.

Парите, които са необходими за великденските добавки към пенсиите, са 57 700 000 лева. Ще дойдат от държавния бюджет, чрез трансфер към бюджета на НОИ, заяви депутатът от КБ Корнелия Нинова.
По думите й парите са осигурени са от преструктуриране и икономия в държавния бюджет.

"Няма да се налага да се прави актуализация на бюджета, парите ги има", категорична е Корнелия Нинова.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ обаче тези суми ги няма в бюджета и означава, че решението за добавките е продиктувано единствено и само от президборната ситуация преди евроизборите.

"И затова ги наричам предизборно пазаруване",
заяви Менда Стоянова.