Служебният премиер Димитър Главчев спази намерението си да попита парламента кой да бъде българският представител на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Той се обърна с писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и до парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, в което иска парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО.

В писмото служебният премиер уведомява депутатите, че от 9 до 11 юли т.г. във Вашингтон ще се състои срещата на върха на НАТО. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. "За първи път ще се включат новоприетите страни-членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения", пише в писмото премиерът.

Главчев посочва още, че решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване. Изтъква, че тези решения са стратегически за нашата отбрана и модернизацията на армията.

И в тази връзка коментира, че счита за целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума.

Още преди изборите, на 5 юни, премиерът Главчев заяви пред медиите, че ако няма избрано редовно правителство, ще попита парламента дали той, или президентът да представляват страната.

"Ако дотогава няма редовно правителство, ще се обърна към НС, все пак сме парламентарна република, да се произнесе с решение кой да води делегацията и какъв мандат да му даде за разговори на срещата на върха във Вашингтон", коментира в началото на месеца Главчев.

Той успокои, че все още сме в срока на взимането на решението кой да бъде нашият представител.

"Средата на юли е срещата, надявам се дотогава да има редовно избрано правителство, което да определи. Ако това не се случи и аз трябва да взема това решение, ще се обърна към народните представители да се произнесат по тази тема, за да бъде максимално легитимно представителството", добави служебният премиер.

Напрежение по темата възникна, след като в едно от изявленията си по предстоящата среща в американската столица президентът Румен Радев беше изказал очакване да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на форума. Радев се усъмни доколко служебен кабинет е легитимен, за да вземе подобно решение за участие в срещата на върха. И на въпроса каква позиция ще защитава за войната в Украйна, ако той е българският държавен представител.

"Вече споделих каква ще е заявената от мен позиция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това е екзистенциална среща на върха, тук се взимат решения за войната и мира. Сегашният Министерски съвет, който ще вземе решението кой да изпрати във Вашингтон, е продукт на един парламент с изключително ниска избирателна активност и продукт на една гавра с българската Конституция", не спести критики тогава президентът. Румен Радев неведнъж досега заявява, че е против ескалацията на конфликта и е за търсенето на мир не чрез изпращането на оръжия, а с преговори. Той не одобри и намерението на някои членове на НАТО да разрешат Украйна да атакува Русия на нейна територия със западни оръжия.