Родителите настояват да бъде спрян Законът за предучилищното образование, който предстои да се гласува на второ четене, и в който има "много подводни камъни".
Те искат и да отпадне забраната за частни родителски кооперативи и текстът, че при съществуването на такива, лицата, които провеждат занятия с децата, могат да бъдат наказвани с глоба от 5000 до 10 000 лв. Те смятат, че семейната среда е най-добрата за дете преди първи клас. Приетият на първо четене проектозакон предвижда такива кооперативи да са нелегални, в случай че нямат сключен договор с детските градини за делегиране на дейността, предадоха БГНЕС и "Дневник". 
Родителите са против скрининг тестове за евентуални обучителни проблеми за 3-годишните деца.

Недоволните надуха балони в знак на протест, развяха знаме с цветовете на дъгата и скандираха "Онче, бонче, счупено пиронче, риба щука, махай се от тука!", "Оставете децата ни на мира" и вдигнаха плакати "Искаме право на избор, не ни лишавайте от свободата ни ние да решаваме за нашите деца", "Децата не са на държавата".

"След като направиха задължителна предучилищната подготовка за 5-годишните, сега свалят летвата още по-надолу за деца на ненавършени 4 години. Родителите са задължени да пратят детето си на предучилищна. Държавна, защото частна е възможна само дотолкова, доколкото трябва да повтаря и копи-пейства държавната", негодуват родителите.

От Национална мрежа на родителите посочиха, че няма европейски директиви, в които да се казва, че е задължителна намесата на държавата в образованието на децата, а има само препоръки по въпроса.
Към протеста на родителите се присъединиха и учители от ресурсни центрове, които настояват те да не бъдат закривани, предаде Дарик.

По-късно част от протестиращите влязоха в парламента, за да разговарят с депутати, предаде "Фокус".
От Министерството на образованието, младежта и науката ги посрещна зам.-министърът Милена Дамянова. Тя се опита да убеди родителите, че законът е необходим и целта му не е да отнема правата на родителите, а да осигури по-добра социализация. По думите й, семейната среда е важна, но "детската градина е естеството продължение на процеса на разширяване на обкръжението на това дете", пише "Дневник".

"В този смисъл ние не отнемаме нито права, нито отговорности на родителите. Напротив, ние им даваме повече възможности и гарантираме като държава чрез закона това, че всеки родител, който желае по-добро развитие за своето дете, ще го получи. Гарантираме това, че децата, които нямат достатъчна подкрепа от своите близки, защото има и такива, ще получат реални шансове за такова развитие", каза зам.-министърът.

Дамянова обясни, че при нарушение на родителите, т.е. недопускане на децата до предучилищно или училищно образование в задължителната възраст (в момента от 5 до 16 г.) глобата е между 50 и 100 лева. При повторно нарушение - между 100 и 500 лв.
Така според нея "този закон дава много възможности и зачита правата както на родителите, така и на децата, защото по Конституция всяко дете има право на образование". 
Точно на конституцията се основават и контрааргументите на родителите. Според тях проектозаконът е в разрез с чл. 47 от Конституцията, който гласи, че "Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата".

През 2001 г. при резултат от международното изследване "Пърлс" разликата между българските четвъртокласници, посещавали детска градина за две и повече години, и техните връстници, които са ходили на градина за по-кратко време, беше 18 точки, а през 2006 г. тя нарасна до 35 точки, заяви по-рано днес  Дамянова на кръгла маса за предучилищното образование.

Днес протестираха още десетки родители във Велико Търново, Плевен, Бургас, Варна и други градове. 

Междувременно парламентът реши родители, които не изпращат децата си редовно в предучилищни групи, да не получават месечни социални помощи.

Анкета: Задължително на градина от 4 г.?


Светият Синод настоява да се зачитат религиозно-образователните права на обучаващите се деца в контекста на тяхната семейна традиция, изненадващо излязоха с изявление от църквата, предаде БТА. Според духовниците законопроектът за училищното и предучилищно образование неправилно лишава родителите от правото им да осигуряват и да избират вида възпитание и образование на децата си според своите философски, религиозни и педагогически убеждения.
Синодът подкрепя правото на родителите на сдружаване за отглеждане, възпитание и образование на децата.