Протест на родители: Училището не е диктатура

"Държавата подпомага (не командва) родителите чл. 47 – Конституция на РБ", "Училището е социална услуга, а не диктатура", с тези думи близо 200 родители протестираха зад Народното събрание. Те са против задължителното образование за 4-годишните и искат оставката на министър Сергей Игнатов. Синодът подкрепи исканията им.

Обратно в новината

Коментари - Протест на родители: Училището не е диктатура | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой не занимава децата с инерактивни игри в държавните детски градини - именно там е проблема. В тези "ОДЗ" - та нещата са се такива, каквито са били преди много години. И точно това е причината образованието и всичко свързано с него да е толкова...меко казано неефективно!

Бре депутати , махнете понятието "самотна майка " и ще спре размножаването на цигани и турци в България . Никой от тях не сключва бракове и неприпознава децата си и държавата им ги гледа до 18 год.и ще има повече пари за отпуска по майчинство на работещити майки.

Не знам как е в различните страни.От опита,който имам децата учат /силно казано учат/ там се занимават почти като в детските градини с малко по-разширено наблягане и обиграване на ръчичките и мозъчетата им.

Малко съм далеч от родител, но съм активна баба.Намирам това за децата от 4 год да ходят на детска градина за добро.Така ще свикнат по-лесно и бързо да се приобщят към училището.Нали говорим за по-добро образвание. Във Вашингтон ДС децата тръгват задължително от 4 г.възраст, а в Мериленд от 5. Разликата е голяма за успеваемостта.Давайте родители,тези протести ми се струват дирижирани.А и как ще се интегрират ромите,ако не е задължително.Те не говорят дори български.Ще трябва да се жертвате.Значи да искаме пари за децата,да ни ги гледа държавата може, а за друго - ама как може!

Да са Ви живи и здрави внуците/чките, момиче ! .... Ама какво изпозабъркахте и ДийСий и 'нашта' пппулитикъ ?! - Говорим за Децата и Семейството зер ! --------- Колкото до в америчко - все ми се струва, че Говорите за де-факто едновремешните детски градини у Нас. Извинете !

На 4 години е рано за предучилищна подготовка - децата трябва да си играят с кубчета, кукли, колички, да тичат навън, за да са здрави и щастливи! В противен случай - ще стане като в онзи стар виц: Директорът: Как върви обучението? Учителката: Вече смятаме с компютри. Д.: Браво! У.: Ама много са тежки тези компютри, цял час "донеси три, изнеси два"... с ябълките беше по-лесно.

Това е пълен абсурд! Да караш насила родителите да си пращат децата на детска градина, при положение, че в тази крехка възраст най-важна и ценна за правилното израстване и възпитание на детето е семейната среда! Само малоумници ни управляват!!!

Ами те точно това искат...

Току що по новините на Нова даваха репортаж от протестите. Репортерката пита детето ходи ли на градина , то отговори с " не". Тч го попита :" Защо не ходиш" , отговорът му беше " Ми щото е тъпо". Браво , хвала на такЪво домашно възпитание. И от къде едно дете ,което не ходи на детска градина знае , че там е тъпо . Явно от някой възрастен е разбрал. Това е като да говориш за секса , без да си го опитвал. И аз имам деца , малката ходи на градина с огромно желание, у дома коментира различни случки от деня . Такъв език обаче от моята дъщеря не съм чул.

Хващай си твоите идоли- герберастите под ръка - и дим да ви няма ... И без туйцял народ е пропищял от вас , гнидо герберска на щат към просветното министерство ... Ще ви изметем един по един на изборите ,а може и5 далеч преди това- мутри милиционерски ...

Работя към чужда фирма , съпругата ми е адвокат на частна практика . Не знам кой е на щат. Но от епитетите ви в този форум личи не само вашето домашно възпитание, но и толерантността ви към другите мнения. За протокола - никога не сме гласували за Герб.

Как можаха да гласуват такава глупост!Децата какво са им виновни!Видяхте ли какви сме ги избрали?

Който оставя, или принуждава, детето си да проси (или да проституира), освен да бъде лишаван от детски, но и да бъде глобяван...

Училището си е жива диктатура,защото държавата(управляващите) мачкат и тормозят непрекъснато учителите и учениците.Учителите финансово(мизерни заплати),а учениците с непрекъснати реформи и хрумвания.Учениците са ощетени и с липса на салони и басейни и с уверени,респектиращи и финансово стабилни учители.това си е жива диктатура.

знаете ли кое е най -тъжното натоварват семалките деца ,а в горния курс правят всичко но не и учене жалко

Синът ми е на 3 и иска да ходи на дом...като стане 9 и пита кога ще го водим , определено добре му се отразява и наистина се социализира. Но, аз съм против задължителното тук. Всеки родител да си решава, а държавата като иска да помага и поощрява

А колко от разписалите се с коментари имат реална представа как се гледа децата в един кооператив? Не смесвайте хората протестирали днес с тези, които искат увеличение на детските, майчинството и всичко останало.

преди време казах. не ме викайте на вашия митинг. помниш ли за какво идеше реч? само да вметна, тъпите лай*нарчета, които искат разпад на бялото, православно, хетеросексуално семейство - празнуват днес. от бели братя, през йеховисти, хомодружинки та чак до обикновени содомити и педофили.

А знаят ли "маминките", че значителна част от малките деца в България не знаят български? Знаят ли го това??? Знаят ли, че това са новите българи? Знаят ли, че тяхната дъщеря или син биха могли с голяма вероятност да се омъжат/оженят за ром? Или искат след 20 години да има етнически вълнения? Според мен правителството гледа напред, което е правилно и дългосрочно. А като казват, че децата не са на държавата, аз ще им кажа така: ние със съпругата ще направим 4 деца (ако господ даде): 2 за нас и 2 за майка България. Това е национално отговорно мислене. Всичко друго си е егоизъм.

митенце, малко гълъбче, то и в момента има закони, по които всички цигани (99.5%) трябва да бъдат прибрани или за изнасилване, или за негледане на децата, или за непускане на училище. и кво? познай за кого е писан този закон. за мангалите или...?

Нашите-българските деца трябва да станат лидерите на Европа и затова трябва да се подготвят още от детската градина. Нека министерството проведе широка разяснителна кампания, а който иска децата му да са бачкери и избушеняци, може спокойно и да не ги праща на училище! Има нужда и от чистачи на градските кенефи все пак :)))

Е, моето дете не е стъпвало в детска градина нито ден. Това не и попречи сега да е професор в университет, в Щатите. Хайде, дай ми тълкуване на "избушеняк"...

Съседното заглавие на новина: "Знанията и тялото се сриват още от първите класове". Затова държавата се грижи децата ни да се сриват още по-рано, преди първите класове.

Ха така . Тези родители са като фурнаджийски лопати . Като става въпрос за вземането на детски се започват едни - " Родила съм на таз държава 2 деца - тя е длъжна да ми плаща" , а като стане въпрос за образование - " Децата ни не са на държавата" . Ха сега мили родители - уточнете се.

славке, маноле наш. първо проимай деца. после коментирай. и, държавата продължава да не плаща, а продължава да иска, при това не от мангалите, които и до сега не даваха деца. иска от тези, които ще проверява, а по стар расистки обичай НЯМА ДА ПРОВЕРЯВА МУРГАВИ. не ме модерирайте само защото МРАЗЯ РАСИЗМА.

За описание на Реално Целево-Ставащото у Нас - просто сте абсолютно прав, Колега ! .... Но за в страните дето все гоним - казват, картинката Е практически обратната. И то - с невероятна скорост и при невиждана масовост.

и въпреки всичко не лишавайте децата от безгрижно детство,не ги натоварвайте още от тази крехка възраст,времето е достатъчно за да умиват след време нааканото от всички нас сега!!!

Преди известно време доста колеги (тук във Форума) ме питаха как ще Влезем в Парламента. - Надявам се, че Вече Виждаме ! (началните Ни стъпки.... След малко - и Отдавна-Задължителните.)

ей, чеп бъзов. колко деца имаш? не ми отговаряй.. въобще, като не бива, не се обаждай, мерудия.

А Вие ? ... Всъщност - защо питате ? И кой Ви рече, че изшлякването Ви не се Видя и Разбра от Всички ?!

Аз бях дете, когато детската ясла и градина бяха по желание, а на училище се тръгваше на 6-7г. Едва ли някой ще отрече, че хората от това поколение са много по-грамотни от поколението, което следва след нас. Няма значение, от каква възраст детето е в обществени заведения. Важното е, какво се случва там и има ли полза за него. Ако с тези закони се прави опит за социализиране и интегриране на циганите и турците (понеже тези общности твърдят, че не знаят български език), нека това да не се прави за сметка и във вреда на българите!

Много точно формулирано! Съгласна съм. Само ще допълня, че излишната натовареност в ранна възраст и некомпетентният персонал в някои детски градини е сериозен проблем. Признавам,ч е ако имах възможност бих върнала времето назад и не бих пуснала детето си в детската градина в която беше. Частна - може би. И до сега спомените и са тягостни. Намерете друга формула за приобщаване и "социализация" на цитираните групи. Нека децата, които имат възможност да бъдат отглеждани в добра семейна среда не бъдат лишени от това!

Kalin

Знаете ли кое е най тъжното на тази дискусия тук?Боричканията в нета около темата за пушене или не в заведенията събра 700 коментара за времето което тук писаха 226!Явно наистина или има демографски срив тотален или нещо сме болна нация яко.

вашата констатация дава отговор на вапроса, защо си позволяват дори да обсаждат такива теми в парламента. защото ние сме стигнали до такова ниво, че вече под него не знам какво започва. да протестираш, за да можеш да се тровиш и тровиш другите и си харчиш парите за отрова? да протестираш , за да можеш да си рушиш здравето?

Kalin

В кръга на шегата -добронамерената протест ще има и на тия дето са за забраната;-)Така че визирах и двете групи!Образованието и живота на децата тук ми е по важен от това дали ще пуша или не някъде независимо дали това ме дразни или не.

Как бихте тълкували ситуацията - група хора налага своето мнение нас друга група хора???

Браво ! ... Абе какво правим със скрапирането, Хора ?! - Сме ли Готови ?

Това с 4-годишни да бъдат вкарвани в учебни програми е пълно недоразумение. Истината зад това предложение не се казва на глас, но дори намерението да е добро, в случая трябва да се цитира поговорката за "...пътя към ада е постлан с добри намерения". Иначе , който не ходи на у-ще да му се спират детските е абсолютно правилно и беше крайно врем да се въведе такъв закон, който дяа се спазва със същата строгост , както задълженията към НАП. Нема лабово, ей! Трябва да влизаме в правата линия, че много време загубихме.

Не става ясно каква ще бъде тази форма на обучение от 4 год. възраст. На времето имаше забавачки от 5-6 год. възраст, нещо което е напълно приемливо. Изгледал съм децата, та не знам има ли го това още и въобще ...предлагат се закони без да се мисли преди това!

kgb777kgb

Ако разделим децата на цигански начин на отглеждане / това значи цигани и други / и нормален начин има някакъв смисъл , но това явно е невъзможно !!! За това съм против !!! Не може със закони да ми определят кога да си гледам детето и кога да го гледа държавата !!! Абсолютно подкрепям недоволните от датските градини - децата ядат боклуци , условията са колкото има , а за учителките да не говорим , а за така наречените лелички даже ме е страх да си помисля !!! Имам чувството , че ги избират с конкурс за селяния , тъпота и неграмотност !!!

100% им дават пари от европа да напахат колкото се може повече балгарчета в предучилщна.

Дай да не се приемат, тогава изобщо подобни закони, защото видиш ли, ЛУДИЯТМАКС изразява съмнение относно прилагането му!!! Защо за всичко трябва да мрънкаме? Бахти лошия матрял!

Абе това си Оруел 2012,тая статистика е демагогия,отгледа ме баба ми,лека и пръст,без да съм стъпвал в детска градина си завърших МГ и СУ с отличен,щом има прецедент значи има и аргумент,така е по логиката на водещото право в света,това на САЩ,няма само те да демагогстват я

Вярно "прецедент"- отличник, който не е чувал за точки, а слага запетаи където трябва и не трябва.

Детето ми тръгна на училище като нямаше 3 години, защото е роден ноември,тук е задължително.И аз бях против,но много бързо промених мнението си.

Иванова, къде е това "ТУК"?????? Говорим за българия, за българските условия - които липсват и за некачествената система на обучение! Стой си там къде си, и ако нямаш какво да кажеш - ходи прави палачинки в кухнята!

България! Извинявам се!

ТУК в Испания децата също тръгват на 3 години задължително на училище,свикват с порядките в училище,опознават се с учителите,другите деца и когато на 6 започнат първи клас учителите не губят време да обясняват елементарни норми на поведение.

Трябвало е от 2 години да го пратиш на училище. Белким се научи да говори свързано и смислено, за разлика от майка си!

"Междувременно парламентът реши родители, които не изпращат децата си редовно в предучилищни групи, да не получават месечни социални помощи." това не е ли все едно, че антихриста е вече тук? ако слушаш има пари, ако не - няма. и после защо децата са агресивни - ами те не ги оставят на мира от 3 годишни вече. комунистите доидоха- пратиха маиките на работа да не могат да раждат и вазпитаваха децата в комунистически фантазии. тези сега ще им палнят главите с геиове и лесбиики и "равни права" дето такова животно нема.

Ами майките трябва да са на работа, иначе от чия кожа ще свличат данъци, за да дават на циганския електорат социални и детски, а те ще се множат като хлебарките!!!!!!

Абе тия защо не са на работа или вярно май са някакви мушмороци - членове на някое НПО, дето утре ще протестира срещу матурите или каквото им изкомандват.....

Комунистическите навици на управляващите , според мен , какво друго обяснение !? Всеки от най-ранно детство да е под контрол !

Kalin

Теб комунисти да са те пращали насила в детска градина?Да са те пращали насила в подготве или забавачка?Да са ти губили времето до 12 клас който е тотално без мислен?Същото важи и за 8 клас по тая схема?Не си падам по комунисти ама не оправдавам и всяко днешно безумие с това!!!

1. и 2. просто нямат нужда от коментар - това са неща, върху които може да се работи и да се подобрят, макар че като знам колко родители не купуват плодове на децата и ги хранят с пържени кюфетата и чипс не ми се коментира изобщо къде храната е по-добра... колкото до 3. - това че детето ходи на училище не означава, че работата на родителя по възпитанието му е приключила. означава само, че в един идеален свят, детето ще получава допълнителни знания, оредадени му от педагог, а не от изморена маика след дълъг работен ден или ядосан баща, на които му бавят заплатата. че има изключения и маики които не работят - има. но тук става дума за болшинството, не за изключенията. така детето се социализира по-бързо и се учи на самостоятелност, добива навици и се прави наистина плавен преход към 1-ви клас. а не на 7 години изведнъж да те вземат от люлките и да те сложт в класнта стая

Детските учителки са изключително слабо подготвени ,много посредственост сред тях ,никакъв подбор ,почти никакви изисквания за поне за малко задължителна култура сред тях! Но пък се изисква всички деца,на всички родители задължително ,да са в този общ кюп! Съобразете се и с тези майки,които покрай това,че са интелигентни,са преценили по--добре кое е най- подходящо за детето им.Що по войнишки ги строявате с детето / оръдие на труда за командирката учителка.Учителката 29 степени под всякаква критика

Всичко в тази държава е на пропадия та и това сега. с каква цел нещо да събират пари можеби? От нищо неискат да се поучат тези хора аз съм със средно образование и съм завършива преди 30 години и с гордост заяввявам че сегашните среднисти немогат да ми стъпят на малкия пръст. Като гледам мойте деца как учат и изкарват оценки аз по онова време трябваше да имам 10 за оценка. Толкова учебници толкова предмети и пак са тъпи младите хора и неуки. Един смислен разговор неможеш да чуеш от тях където и да ги срешнеш. Всички оправници в тази държава само мислят как да си напълнят джобовете докато е така намя да има проспериттет в нищо даже още по лошо ще става.

На 2.5 години детето ми можеше да брои до 10, да чете всички имена на роднините и да знае всички буквички от азбуката. На 3 научи планетите в слънчевата система, знаеше какво е планета, какво е звезда, какво е галактика. Знаеше основни неща за човешкото тяло. На 3.5 можеше да брой да 30 и да смята (+ ; -) до 10, познаваше времето, знаеше всички основни геометрични фигури, както и някои 3-измерни, като паралелепипед (да, казваше го), пирамида. Всичко това, докато играеше с мен и с майка си на всевъзможни игри, щастлив и весел. Тръгна на градина... научи се да се лигави, да се търкаля по пода, да хвърля и да чупи играчки, да плюе, да дращи, да пищи и да се мята по леглото... наложи се да го уча да се бие...

У наше село - аналогичен случай. Иванчо и той като тръгна на градина, така го нацепи на учителката, че тя забрави какво е планета и слънчева система!

Брей, какъв вой, какво словоблудство! Има такива мами, които не си дават отрочетата в детски заведения. И какво правят - развяват като смахнати количките с децата по МОЛове и магазини. Вместо да се радват на свободно време и пикантни преживявания, то и за тях и за мъжете им ще е по-приятно.

питам: " А защо не от родилния дом" - не ви ли звучи парадоксално? Сигурно! А защо не от яслата - да има тестове?! Малко ли им е стреса на децата , а сега и това? При промяна на лято и зимно часово време - малко ли им е?Какво искате още да направите с тези и без това малко раждащи се дечица? Останали сме повече старци, пенсионери и малко млади , надеждни хора ! А деца???? Какви ще са утре?? Изнервена маса без собствено мнение, но доста агресивна??? Или младеж на която да можеш да разчиташ, че ще остане тук, ще работи за Б- я? Или потенциялни бежанци по Белите... още стани? ЗА КАКВО Е ВСИЧКО ТОВА? КОМУ Е НЕОБХОДИМО? ГОРКИТЕ!!!!!!! ДОБРЕ, ЧЕ НЕ МОГАТ ОЩЕ ДА ЧЕТАТ И НЕ ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА!!!!!!!!!! СЪЖАЛЯВАМ ГИ , МИЛИТЕ!!!!!!!!!!!!!????????????????

А зашо не, още от зачеването - тогава е най-приятно!

Г- н "Дупаров" Вие гледали ли сте деца? Внуци ? Или само на снимка"

Децата си пращат децата на училище от 4 години.От детската градина го подговят за това- Бях любопитна как едно 4 годишно ще приеме подобен факт.Моето дете си влезе вътре и каза ми то е като детска градина насочи се към играчките и толкова-Едно друго дете се дърпаше и ревеше майка му го вкара на ръце вътре в класната стая . Беше бе като от гората хванато-Майка му излезе навън и само гледаше през стъглото какво става аз бях вътре Детето се укроти след 5 минути иначе буйстваше и бутеше другите деца до него и ТОЛКОВА започна да слуша и да гледа какво правят другите деца стана му интересно-Аз само кимнах на майката и тя си замина е това беше. Страната е Холандия децата бяха от различни националости но предимно холанчета. Е голямо чудо.За друг пример моята племеница тръгна от 6 години на училище, но още на 3 години си пишеше името и имената на всички от семейството на 6 години ни пишеше бележки за рожденните дни и то както си трябва главни букви цели изречение и точка накрая. Има деца и има деца .

Защо ми говориш за Холандия, тук е България и нищо не е както трябва. Някакви криви лелки гледат децата, на една учителка се падат над 30 деца, защото нямало места в детските градини... децата си правят каквото искат, защото учителката просто няма физическата възможност да работи с толкова много деца, да не говорим за условията в детските градини. Стой си в Холандия и не ми обяснявай кое е добро за мен, защото аз съм останал да се трепя за тая държава, а ти си си плюла на петите като много други и сега ми се правиш на велика.

Aми останал си, защото си от некачествения материал иначе щеше и ти да си плюеш на петите.

Kalin

Игра на думи.Нещо не те разбирам.Дали нещо ще го наричаш детска градина забавачница или....не е ли едно и също?Да играят децата да се забавляват нищо против.Да има Детски градини или забавачници като ти ги наричаш нищо лошо-не всеки може да си гледа детето докато тръгне на училище а и не всеки има баби и дядовци които да му помагат.Но ако има защо да не е с детето си ?Ние които сме израсли в време когато в първи клас учехме да четем и пишем почвахме с ченгелчета и моливи....нещо не сме добре ли?Нещо ни куца?напротив всичко си е на мястото имахме прекрасно детство игри веселба контакт с близките си.А когато дойде време да тръгнеме на училище -училището се погрижи за образованието ни и не се оправдаваше с родители или......!!!Просто образованието и училището си бяха на место и на ниво!

забравяш, че това поколение (и аз съм от него) дето всичко му е било "на мястото" е едно поколение водено за носа от партията, едно поколение, което през жовота си - до промяната - не се е налагало да вземе и едно решение самостоятелно. а когато се е наложило да се вземат такива решения и да се справя всеки сам, след 1989, видяхме какво стана - пълен срив, пълен цирк. е, комунизмът няма да се върне. нашите деца - за добро или за лошо - трябва да се обучават по различен модел, които учи на самостоятелност и адаптивност. безгрижно детство, както ти го разбираш без никакво обучение до 7 г (първите седем години!) в наши дни произвежда безотговорни и мрънкащи възрастни, на които все някои друг им е виновен.

Тези които са против детските градини са против светското възпитание и против светската демокрация, в услуга на исляма и в подкрепа на религиозната нетърпимост. Само светската държава може да създаде граждани, ислямското семейство може да създаде ислямски терорости и ислямски фанатизъм.

Kalin

Никакъв българин не си ти си си жив неандраталец!Най -ценното нещо за едно дете е семейството родителите близките му.Ако искаш да имаш щастливо дете именно токова дете което израства в тази среда е щастливо.Колкото по рано го откъснеш от него толкова по зле за неговото развитие-лафа липсват му първите 7 години не е от вчера и визира точно това!

много млади жени, българки не циганки не искат да работят и се крият зад децата си като щит. висят по цял ден по кафенета и молове и получават помощи за безработни. на какво ще бъде научено такова дете, хич не е ясно

Защо всичко се оплюва и веднага се протестира- Така е в европейските страни невероятно, но факт.Във Франция тръгват на училище от 3 годишни в Холандия от 4 години-Но това е нещо като забавачка по скоро отколкото като училище.Децата седят на столчета в кръгче и после си играят не става дума за писане четене и писане, а за обучение на различни неща-ЗАБАВАЧКА се казваше по моето време --- родена съм 1967 година. За други неща трябва да се протестира в държавата за по добър стандарт и переспектива пред младите и по старите и моля да се РАБОТИ. Благоденствие се постига с работа не с пушене на цигари и висене по кафенета- Живеем в една от най плодородните земи на ЗЕМЯТА и е срамота че не се произвежда НИЩО- Ето за това протестирам.

Ти дете давала ли си на детска градина? Може и да си улучила добра детска градина, но повечето са отврат. Учи се (ако въобще се учи) това, което се учи и в първи клас. Е ти колко години искаш децата да учат азбуката, те в първи клас вече знаят всичко и им е супер скучно да слушат за азбуката. За да се тръгва толкова рано на училище трябва да се смени образователната система, учебния план, да се преквалифицират учителите... то да не става ей така да си хвърлим децата в една детска градина и после всички да станат Бил Гейтс.

Kalin

Игра на думи.Нещо не те разбирам.Дали нещо ще го наричаш детска градина забавачница или....не е ли едно и също?Да играят децата да се забавляват нищо против.Да има Детски градини или забавачници като ти ги наричаш нищо лошо-не всеки може да си гледа детето докато тръгне на училище а и не всеки има баби и дядовци които да му помагат.Но ако има защо да не е с детето си ?Ние които сме израсли в време когато в първи клас учехме да четем и пишем почвахме с ченгелчета и моливи....нещо не сме добре ли?Нещо ни куца?напротив всичко си е на мястото имахме прекрасно детство игри веселба контакт с близките си.А когато дойде време да тръгнеме на училище -училището се погрижи за образованието ни и не се оправдаваше с родители или......!!!Просто образованието и училището си бяха на место и на ниво!

Ако позволите - нека Никога (Повече !) не бъркаме Работа с уабутъ, ... 'Arbeit macht frei !' ... 'Надо работать !' ... 'Дайте да дадете !' ... И най-вече - да позволяваме махленски шмекери да Ни се предрешават я за умници, я за работодатели...докато Най-Арогантно лапат-ли-лапат Нашите Данъкоплатски пари.

във франция децата са на училище от 3 г възраст но това не значи че учат!!! имат занимания игри готвят и правят какво ли не с консумативи на държавата безплатно!!!

Защо всичко се оплюва и веднага се протестира- Така е в европейските страни невероятно, но факт.Във Франция тръгват на училище от 3 годишни в Холандия от 4 години-Но това е нещо като забавачка по скоро отколкото като училище.Децата седят на столчета в кръгче и после си играят не става дума за писане четене и писане, а за обучение на различни неща-ЗАБАВАЧКА се казваше по моето време --- родена съм 1967 година. За други неща трябва да се протестира в държавата за по добър стандарт и переспектива пред младите и по старите и моля да се РАБОТИ. Благоденствие се постига с работа не с пушене на цигари и висене по кафенета- Живеем в една от най плодородните земи на ЗЕМЯТА и е срамота че не се произвежда НИЩО- Ето за това протестирам.

Kalin

Игра на думи.Нещо не те разбирам.Дали нещо ще го наричаш детска градина забавачница или....не е ли едно и също?Да играят децата да се забавляват нищо против.Да има Детски градини или забавачници като ти ги наричаш нищо лошо-не всеки може да си гледа детето докато тръгне на училище а и не всеки има баби и дядовци които да му помагат.Но ако има защо да не е с детето си ?Ние които сме израсли в време когато в първи клас учехме да четем и пишем почвахме с ченгелчета и моливи....нещо не сме добре ли?Нещо ни куца?напротив всичко си е на мястото имахме прекрасно детство игри веселба контакт с близките си.А когато дойде време да тръгнеме на училище -училището се погрижи за образованието ни и не се оправдаваше с родители или......!!!Просто образованието и училището си бяха на место и на ниво!

Абе, Игнатов. Като са толкова хубави училищата, защото българските деца бяха много по-грамотни преди 20 години, когато тръгваха на у-ще след 7-ми клас? Защо никой не вижда, че проблемът не е в това, че не ги взимат от родилното още, аот тоталното безхаберие на образователната система, лошите условия в училище, перманентните образователни реформи и т.н. Вижте какви идиоти бълват сициалните домове, и как тези идиоти стават хора, въпреки многобройните си увреждания, попаднали в нормална любяща семейна среда. Защо всички искаме яйца от свободни кокошки, а ще отглеждаме човешки същества като бройлери? И защо родителят да няма право на избор - всички ли деца са еднакви с еднакви възможности, потребности, темпове на развитие, та ще ги третирате по този унизителен начин. Ми че създавайте деца в инкубатори бе!

ходеше се на занималня и училището беше задължително и свято!!! а и децки градини имаше преди 7 години!!!затова сме по умни от сегашните деца!!!

Нямам спомени детските градини да са били задължителни. Детето ми се научи да чете не в училище, а у дома и дори и в момента првъхожда съучениците си. Родителите трябва да имат избор, децата също. Като знам какви глупендъри бяха даскалите на дъщеря ми. Къде е ресурса на държавата да не превърнат в пародия и този закон с приложението му, както са пародия болшинството училища в момента. Ами те закриват училища заради липса на деца. Откъде ще вземат деца за детските си градини в малките населени места. Или ще ги рзанасят от малки с автобуси. Или ще въведем килийната система от 3 до 19 години в няколко класни стаи.

а най-добре е, веднага след раждането децата да се оставят на държавата за отглеждане, така тя ще ги моделира по-свой модел! Нали на управленията(всички до 1) има трябват марионетки с промити мозъци! През турско на това са му викали-еничарство, сега ще го наричаме-" възпитание и социализиране"

И още по-добре - да прибират в пансиони бъдещите майки от третия месец на бременността.

Това за, което протестират са пълни глупости. Първо не е нормално да си изкараш детето в тоя студ на вън да виси пред някаква институция без дори да осъзнава защо е там . . Аз също съм майка и смятам, че това детето да ходи на детска градина е напълно нормално. Нали там то се социализира и се учи на самостоятелност. Ако идеята ни е да одгледаме нация на зависими, безхарактерни същества с мръднали майки да си ги оставим в къщи. А относно обучението в детските градини мога да кажа само, че учителите не са факири, които да наливат с фуния в главата на детето ни при положение, че мама стои по цял ден във Фейсбук, пазарува от онлайн сайтове или води ожесточени спорове в бг мама вместо да работи него!

Протестът срещу въвеждане на ново безумно задължение е глупост? Пич, ти си готов за "1984". Всичко в името и за благото на човека.

Безхаберна и зависима ще наричаш оная, която виждаш в огледалото. Не съм стъпвал в детска градина и съм висшист с добра работа, живеещ самостоятелно със семейството си. Ако имаме възможност детето си няма да го дадем на ясла и детска градина. Там само ги разболяват и ги учат на простотии. Бият се, хапят се, гледат телевизия, ядат боклуци... кое му е хубавото? Да не говорим, че не ги учат на нищо и вкъщи това дете трябва и да учи... е кога ще играе. Аз като съм играл по цял ден до 7 годишен какво е станало, а? Учил съм, работя, плащам данъци... за разлика от много лешпери ходили на детска градина.

И какво ?Трабва да учат по супер натоварваща детска психика програма,която се сменя непрекъснато и какво следва след като завършат по рано,започва блъсаницата с реалният живот къде е детското безгрижие,просто целта ви е да ни затриете от земянта.Амание сме прост народ,че търпим вскитеим прищевки и ги оставяме да ни манупулират и заповядват ,я да излезе целият народ да се вдигне да покажем,че повече няма да позволим да се гаврят,а ние сме свикнли да се свиваме е черупките си и както се казва всяко чудо за 3 дни .После друг закон ще измислят.Те детските с 5 лв не пожелаха да вдигнат а иначе му знаят реда и децата взеха да им пречат най-святото бъдещето ,но дано децата не останат в БГ ,ами там където ще се чувстват истинки щастливи и ценнени,а не отхвърлени и нежеани !

Ами да-като в османската империя! Ще ни вземат децата и ще възпитават еничари! Бравос, идеи като за 21 век! Тикви!

Още малко и ще споделиш спомени за пещерния човек. А не се ли замисляш защо децата ни с всяка година изостават от връстниците си, и на запад и на изток? Предложи нещо конструктивно, иначе си се знаем - дай да хулим и отричаме всичко ново.

Май нищо не сте прочели от горното? Или не сте го осмислили? Това са идеи още от пещерния човек, както се изразявате! За недоучилите и недочелите всичко е ново!

Добре засегна темата с изоставането. Колкото по-малки ги "обучават", от толкова по-малки изостават.

Г-нИгнатов, всички знаем интелектуалните възможности на държавата! В домовете за изоставени деца най-добре се вижда-влизат циганчета и излизат мангасари, готови престъпници! Когато от тези домове започнат да влизат циганчета, а да излизат европейци, тогава ще имате право да ни предлагате идиотските си умотворения! И без това децата ни са малко!

Като немогат да осигуpят детски гpадини за децата ще ги накаpат да ходят на учи/\ище и от 2 годинки!!!!!!

Kalin

Подкрепям тези родители безусловно.Стига сме тикали децата в разни структори.Отнемаме им детството с всяка година.Нека и тези родители които могат да си го позволят да имат възможност да са с децата колкото се може повече.Че то кво стана -като те подхване държавата от четири чак до гроба!!!почвахме на 7 завършвахме в 11 клас.Сега искат да почват от 4 години до 12 клас.С нещо днешното образование да е по добро от предишното?НЕ!Напротив става все по зле.Децата не ги образоват а ги учат на мързел и чичко Гугал им е пръв приятел.За кво да учат?Вместо да ги тикат насила в една не работеща структура по добре да подобрят образованието след 1 клас.там са проблемите не в това колко рано ще почнат.

"структори", "по добро", "Гугал", "не работеща", "по добре", куп започващи с малка буква изречения...

Kalin

дребни неща дребни букви