Проектозаконът на Емилия Масларова и Драгомир Стойнев от левицата бе гласуван с 91 гласа "за" и 2 - "въздържали се", предадоха БГНЕС и "Фокус".

Според предложението получаването на социални помощи за деца се обвързва, освен с редовното посещение на училище, и с редовното посещение на подготвителните групи в детски градини или в тези в училищата за задължителна предучилищна подготовка.
Новият допълнителен критерий обаче няма да се прилага за децата с трайни увреждания.

Предложенията са заради задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас. По този начин, според вносителите, ще се осигури редовното посещение на подготвителните групи на деца от семейства, които получават месечни помощи. Според Масларова и Стойнев "ще се разнообразят мерките за намаляване на броя на незаписалите се в първи клас, както и ще се предотврати ранното отпадане от образователната система поради несправяне с учебния материал".
Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2013 г.

Междувременно родители протестират днес пред парламента срещу текстове на проектозакона за предучилищно и училищно образование, който предстои да бъдат приети. Те настояват да отпадне задължителният характер на предучилищното образование за 4-годишните, като се даде право на избор на родителите. Протести ще има и в други градове от страната.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви по време на дискусията в парламента, че основната цел на промените е ефективна интеграция на децата, навършили 5-годишна възраст.
„Задължително трябва да бъде записано, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това, че няма достатъчно места, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца. Ако това го няма в закона, родителите няма да могат да запишат децата в детски градини и няма да имат право на месечни помощи”, предупреди той.
Очевидно този законопроект е насочен към една определена етническа група, но в големите градове таксите за детските градини са много повече от 35 лева, колкото са месечните помощи, каза още депутатът.

„Голямата гордост на българското образование – грамотността на децата в началното училище, вече не е гордост. Оказва се, че децата от 4-ти клас по критерий четивна грамотност са вече 12 места по-надолу. Подкрепяйки въпроса за родителската отговорност, още веднъж казваме, че само санкцията няма да реши проблема. Много по-важен е въпросът със стимулите, със създаването на условия за образователна интеграция на всички деца още на ниво предучилищно образование”, добави колегата му Лютви Местан.

Детските надбавки остават 35 лева, реши вече парламентът с приемането на второ четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2013 г. От Коалиция за България предлагаха те да бъдат увеличени на 50 лева, а ДПС искаха да станат 40 лева. Средномесечният доход по Закона за семейни помощи за деца догодина ще е 350 лева.