Днес от Специализираната прокуратура съобщиха, че на петимата са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами.

Задържаните са Веселина Спасова, която е и ръководител на групата, и Христо Христов, Марин Петров, Борислав Команчев и Диана Александрова.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2010 г. Занимавала се е с незаконно придобиване и търговия с недвижими имоти. При извършените претърсвания в офиси и адреси на участниците са иззети множество документи, свързани с престъпната дейност, допълват от спецпрокуратурата.

Иззето е незаконно оръжие, както и колекция от монети с културно-историческа стойност.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на петимата е наложено задържане до 72 часа. Предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

По-рано адвокатът на Христо Христов - Бранимир Балачев заяви пред "Фокус",
че не са представени никакви доказателства.

Твърди се, че Христов е бил член на някаква организирана група, ръководена от една жена, която правила измами с недвижими имоти. Никакви доказателства освен голото постановление не ни е предоставено”, обясни Балачев.

Според Балачев става дума за съвместна работа на Христов, който е бивш адвокат, с представителите на фирмата. Самият Христов казал на адвоката си, че е получавал заплахи и предупреждение, че ще бъде отстранен от поста си, но не уточни източника на заплахите.

Христо Христов е районен кмет от 2011 г. Политическата му кариера започва като активист на СДС. След разпада на партията, той за кратко е близък до ДСБ, но за районен кмет е назначен като кадър на ГЕРБ. Христов е близък и до структурите на ВМРО.

На 1 август 2014 г. прокуратурата привлече като обвиняем кмета на община Видин Герго Гергов по общо три обвинения. Наложена му е "парична гаранция" от 30 000 лв Той бе задържан на 31 юли 2014 г. при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС.

На 10 юли пък агенти на ДАНС арестуваха кметицата на район "Централен" в Пловдив Райна Петрова. Тя бе обвинена в длъжностно престъпление и търговия с влияние и отстранена от поста си.