Това мнение изразява румънският външен министър Теодор Баконски в интервю за днешния брой на вестник "Адевърул" по повод съпротивата на Франция и Германия за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство през март 2011 година, предаде БТА.

Румънският първи дипломат представя позицията на Букурещ във връзка с писмото на министрите на вътрешните работи на Франция Брис Ортфьо и на Германия Томас де Мезиер, с което те уведомиха Европейската комисия за решението си да блокират влизането на България и Румъния, оценявайки го като "преждевременно".

"Румъния няма да приеме намерението на Париж и Берлин да променят правилата по време на играта и ще се придържа към принципната си позиция, че правилата, които са били валидни при други разширявания на Шенгенското пространство, трябва да се спазват", заявява още в интервюто Баконски.
По думите му ще бъде некоректно да се приеме прецедент, при който две страни, независимо кои са те, променят правилата по време на играта.

Той призовава европейските партньори да изпълнят дълга си, както е записано в Договора по присъединяване, а именно че след изпълнението на техническите условия Румъния ще се присъедини към Шенген.
Външният министър добавя, че Букурещ може едностранно да се откаже от Механизма за сътрудничество и проверка.
"Румънското правителство, което финализира преговорите по присъединяване, ни вкара в ЕС с това гюле на крака. Сега Механизмът за сътрудничество и контрол се използва в други области и се превръща в тежест. Трябва да се замислим много сериозно дали си заслужава да продължаваме това", посочва Баконски.

Междувременно бившият вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков заяви, че от договорените с ЕК средства за подготовката на страната ни за влизане в Шенген са усвоени 130 милиона евро, а 30 милиона са били преразпределени в Министерството на финансите и са харчени за други цели.
"Склонен съм да подозирам, че част от тези пари са откраднати", заяви в Плевен депутатът.

Според него причините България засега да не бъде приета в Шенген няма да бъдат политически, а в неизпълнение на конкретните технически критерии. Той изрази мнение, че "за ЕС е неприемливо страната ни да бъде приета при толкова висок ръст и ниво на контрабандата".

В края на миналата година Синята коалиция у нас настоя правителството да направи постъпки за разделяне на България от Румъния при обсъждането на влизането на страната ни в Шенген. Според Иван Костов основната причина за отлагането, поискано от Франция и Германия, е границата между Румъния и Молдова.
Междувременно българското правителство прие екшън план за изпълняване на всички технически изисквания за присъединяване към Шенген.