До 31 март 2011 г. трябва да се осигури необходимата техника за терминалите в граничната зона, да се завишат количества горива за граничната полиция и да се адаптира съществуващият модул “Ротация“, се казва в решението на правителството, цитирано от БНР.

До края на годината мерките включват доставка и монтиране на устройства за откриване на укрити лица в товарни автомобили, изграждане на пунктове за временно базиране на хеликоптери на морската и западната сухопътни граници, осигуряване на резервни комуникационни канали.

Изпълнението на мерките е задължително условие, което да гарантира присъединяването към Шенген в заявения срок - месец март догодина. За тези мерки правителството осигурява допълнително 11 милиона лева.

Влизането на България през 2011 година в Шенген е реалистично, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов. Тази година в докладите на ЕК за първи път има положителна оценка за България, а тя ще бъде затвърдена и в междинния доклад през февруари, увери министър Цветанов. 

75% от незаконната имиграция в Европа преминава през югоизточната част на ЕС, подчерта френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиез. Според него овладяването на този поток е основният проблем на България и Румъния. Другият важен въпрос е организираната престъпност, в частност трафика на оръжие и наркотици, обяви Вокиез в интервю за в. "Фигаро'.