Кризата в Гърция е огромна, имаме проблеми с контрабандата от Гърция, поканих премиера Алексис Ципрас да дойде в България, да види как контролираме границата и ако се включи да го правим заедно, ще бъде много по-силен центърът, двете държави ще създадем много повече приходи.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел по повод разговорите си в рамките на Европейския съвет, предаде БТА.

По неговите думи плащането на данъци е основата на демократичната държава за солидарното разпределение на нейните средства към тези, които имат по-малко.

Евро и еврооптимизъм

По думите на премиера положението с Гърция е добър пример за България какво би означавало да не се спазва фискална дисциплина.

В отговор на въпрос Борисов посочи, че нашата страна си запазва амбицията да приеме еврото.

"Докато не се дисциплинират държавите от еврозоната, не виждам смисъл да бързаме. Ако сега бяхме в еврозоната, сега също щяхме да дадем пари, за да подкрепим Гърция - по-бедните да подкрепят по-богатите, което не ми се вижда логично. Работим за финансовата стабилност и мисля, че ще успеем. България в момента е много атрактивна, не само с политическата и финансовата си стабилност, а и в региона като място за инвестиции. Убеден съм, че ако българските политици бъдем мъдри, България, на фона на всички по нашите граници, ще бъде островче на стабилност",
коментира министър-председателят.

България е от малкото държави, които сме еврооптимисти, посочи той по повод коментари за отношението му към ЕС. Над 70 процента от парите, които харчим, са от европейските фондове.

По времето на социализма не са направили една магистрала, едно метро, нещо голямо да се запомни от хората. Всичко, което правим сега, е с европейски пари и съм голям оптимист, допълни той.

Гръцките банки у нас са стабилни

Направили сме с финансовото министерство и БНБ системи за наблюдение на гръцките банки в България, да не се създаде паника, отбеляза премиерът.

Той поясни, че българските вложители с пари в гръцките банка в България трябва да бъдат спокойни, защото тези банкови институции са абсолютно самостоятелни от "майките си" в Гърция.

Направили сме всичко необходимо, което ми казват финансистите, заяви Борисов. По неговите думи мерките целят да не се създаде психоза, че парите в гръцките банки у нас могат да бъдат изтеглени към Гърция.