"Ще участвам в избора докрай, за да отстоявам принципи и позиции, които споделят мнозинството от нас", заяви Янаки Стоилов пред делегатите предконгресната конференция на Обединението на левите социалисти в БСП на тема "БСП - пред избор", предаде БТА.

Вижте снимки >>>

"Имам визия, опит и знания, за да извършим следващия български преход, да изведем отново България на пътя на развитието, прогреса и социалната справедливост", каза лидерът на Обединението.

Според него промяната на партията и изборът на председател на бива да са въпрос на пазар. Стоилов призова съпартийците си да не допускат средства, с които на места са се решавали последните избори, да се прилагат при избори вътре в БСП.

"Да изгоним търговците от храма", заяви той.

По думите му българската политика и общественият живот са силно просмукани от интереси и зависимости, а БСП не е защитена от такива влияния и не притежава застраховка за политическо дълголетие.

Неизяснени според Стоилов са останали важни въпроси за съдържанието на разговорите между представители на ръководствата на БСП и ДПС след европейските избори.

"Проблемът е, че ДПС се превърна в символ на корпоративния политически модел, докато това не се промени, няма как обществото да одобри коалиция с тяхно участие", коментира лидерът на левите в БСП.

Според него най-големият резерв, който партията все още има в предстоящите избори, е да върне морала в политиката.

Не се отказвам от направеното досега, съжалявам, че партията, ръководството и аз не успяхме да се преборим с бедността, корупцията и политическата демагогия, каза още Янаки Стоилов.