Съдържанието на вота на недоверие предизвика много дискусии, защото поводите, които правителството дава, са много. Въпросът е коя от областите, в които правителството не се справя, е от най-голямо значение за обществото. Наистина се затруднявам за кажа дали това е демографският срив, закриването на общински болници или корупцията. Те са предмет на остро недоволство на гражданите, отбеляза той пред БНР.

Жаблянов припомни, че първата парламентарна фракция, която заяви намерение за вот на недоверие, беше тази на господин Марешки. После имаше радикална промяна в позицията.

Жаблянов обаче не коментира причините за промяната в позицията на "Воля".

По-нататък депутатът от БСП изтъкна, че предложеният от правителството бюджет с ниско ниво на преразпределение и по дефиниция е антисоциален.

"Някои допълнителни разходи са положителна стъпка, но са замразени социални разходи, които са ключови. Въпросът е какво става с качеството на живота. Имаме пазар, на който цените растат по-бързо от разходите на правителството. Жилищната площ в София се е качила с 30-40 на сто през последната година. Знаем какъв е ръстът на основни хранителни стоки. Става дума за гигантска манипулация и всички българи го усещат на гърба си", каза Жаблянов.

Едно правителство е избрано да си върши работата. Не могат да очакват възхищение и от президента. Оценката ще дойде на избори, подчерта Валери Жаблянов в отговор на въпрос за несъгласието на управляващите с оценката на президента Радев.

"Ще подготвим мотивите, ще обсъдим с парламентарните групи. При всички случаи вотът ще бъде до края на годината. България не може да бъде дискредитирана от това, че има опозиция и тя работи", подчерта Валери Жаблянов.