Целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да направим достъпно за хората историческото богатство на първата ни столица, заяви Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, цитиран от пресслужбата на кабинета.

"Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякакви самоинициативи - да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност", заявява премиерът и добавя, че в противен случай финансирането на обекта ще бъде прекратено.

Преди дни в. "Стандарт" обяви, че на 15 август, когато е Голяма Богородица, ще подарява заедно с всеки брой 10 000 флакона с водата от кладенеца в базиликата в Плиска, обявена за свещена от директора на НИМ проф. Божидар Димитров.

От публикуваната стенограма от заседанието става ясно още, че Борисов изразява съжаление, че някой се опитва да се възползва от ситуацията и категорично заявява, че това още днес трябва да бъде пресечено. Той препоръчва да се включат Министерство на образованието и науката и БАН по темата, защото "е много важно всички, които са работили и работят в тази сфера, да ни кажат кое е най-правилното".

"Заедно с целия кабинет имаме една единствена роля - да осигурим финансирането на учените, за да стане нещо, от което да се гордеем, а не да се срамуваме. Спорът - научният, историческият, археологическият, трябва да се води на ниво експерти", казва още министър-председателят.

Той коментира и задочния спор, който се води чрез медиите с активното участие на проф. Димитров за така наречената свещена вода.

"Ако обаче продължават в такъв стил да се нападат и да не мога да разбера… нито аз, нито Калфин, нито Дончев сме археолози, историци да знаем кое е вярно и кое не е вярно… Най-лесно е било и може би затова векове наред не е и правено нищо. А то е просто, ако отидете да го видите – изключително, първата ни най-голяма столица. Така че, Ивелина Василева (екоминистърът - б.р.) и Министерство на здравеопазването, блокирате всичко и се водят само археологични разкопки", добавя премиерът.

Борисов възлага на Министерството на културата да прецени дали да остават Базиликата в Министерство на културата, дали да се даде на общината, за да си има стопанин.

"Каквото ми предложите. Поканете кмета и го решете. Иначе, когато има няколко чорбаджии, винаги се създават впоследствие проблеми", коментира премиерът.

Той отбелязва, че министрите ще ползват отпуските си, но заседанията на МС няма да бъдат прекъсвани. В тях ще участват заместниците на почиващите.

"Прецених, че е по-правилно да си вървят заседанията на Министерски съвет, макар и с по-малко точки някои от тях, но да ги отмятаме. Другите сега ще излязат в отпуск, така както сме се разбрали, така че да не се получава никакъв вакуум в управлението", мотивира се Борисов.

Освен това премиерът благодари на всички, които участват в гасенето на пожарите - пожарникари, военни и доброволци. 

Както вече стана ясно, въпросната вода се оказа опасна за хората, след като проучванията на здравните власти показаха, че нитратите в нея в двойно по-високи от допустимото нива.