Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов на пресконференция в Благоевград, на която информира за подготовката на Синята коалиция за изборите, съобщи БТА.

Той коментира заявеното лично от премиера, че управляващата партия ще обяви името на избраника си чак през август.
"При толкова късно обявена кандидатура на друг човек няма да е възможно да му се направи кампания. Избран е август и вероятно защото в ГЕРБ очакват негативи от това, че Борисов ще изостави активния пост на министър-председател и иска тези негативи да не се развиват от страна на опонентите му дълго време", каза бившият премиер.

В отговора си на въпрос, свързан с изявлението на вицепремиера Цветан Цветанов, че новият президент ще бъде от ГЕРБ и че основен конкурент ще му бъде кандидатът на БСП, Костов каза, че точно тези думи му дават основание да мисли, че "ще влезе в действие последната надежда на ГЕРБ, която се казва Бойко Борисов".

Самият министър-председател коментира темата по-рано днес пред журналисти.
"Щом всички считат президентския пост за бягство (опозицията го обвини в това - бел. ред.), защо ме питате дали дебатът през август е закъснял? До вчера всички вие обяснявахте колко е несъстоятелен поста на президент и че е маловажен. И който отиде към него е бягство, отстъпление и някакво предателство. Какъв дебат да има за пост, който се приема от всички политически партии, без ГЕРБ, за бягство”, отговори риторично той, цитиран от Дарик радио. Той за пореден път призова гражданите, ако не са доволни от неговото управление, да си върнат Станишев и Доган "пак да ги излъжат".

Междувременно Костов коментира и кампанията на БСП. Според него от левицата нямат кандидат, защото очакват да разберат кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ и да се опитат да построят такава система, която евентуално да им даде шансове срещу Борисов.

Лидерът на ДСБ каза още, че ДПС вероятно ще издигне свой кандидат за президент, което вече заявиха като възможно, и обясни защо: "За да може да покаже на втория тур с каква лепта участва в избирането на президента, за да може евентуално да претендира този президент впоследствие да ги вкара в управлението на страната".
По тази причина Костов не очаква, че ДПС ще подкрепи кандидат на БСП или на ГЕРБ на първи тур.

В същото време депутатът от ДПС Четин Казак заяви пред Нова телевизия, че все още не е решено дали ще издигнат кандидат-президент.
"ДПС има много подготвени потенциални кандидати. Хипотетично има шанс, ако  издигнем кандидатура, тя да стигне до балотаж. Не е изключено да има разпиляване на гласовете в първия тур", добави Казак, цитиран от КРОСС. 
По-късно днес партията ще даде пресконференция, на която се очаква да коментира тази тема.

Иван Костов изтъкна още, че първите, които открито отиват на процедура за излъчване на кандидат и са готови още от следващата седмица да влязат в дебати, са от Синята коалиция. Той добави, че ще имат пълната готовност за предварителни открити избори за кандидат-президент на 19 юни.
"Обещах да не казвам дата, но това изглежда към момента като най-нормалната дата за провеждането на тези избори", добави Костов.

Вчера от ДСБ не се разбраха за датата със СДС, които настояват тя да е най-късно до края на май. На вътрешния вот ще се явят кандидатът на СДС Румен Христов и най-вероятният за ДСБ - Светослав Малинов.