"Оставка на Портних? Вие чувате ли се какво говорите". Така реагира Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание във връзка с жертвите на наводненията във Варна, предаде БТА.

"Имам до голяма степен разбиране, кметът на Варна е по-млад, емоционален. Трупове вижда за първи път, сигурно. Може да има такава реакция", каза още Борисов. 

Кметът на Варна Иван Портних Портних обвини държавата, че не оказва съдействие при бедствието.

"Еднакво ме възмутиха и нашият кмет, и Орешарски, и Йовчев. Възмутиха ме всички с тези изказвания, когато има трупове, когато хората очакват помощ, да си мерят кой по-малко работа е свършил, а не кой какво е направил." Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изказванията на представители на местната и изпълнителната власт.

По думите му в тази ситуация най-правилно е да се изкажат съболезнования, а всички останали коментари били цинични.
"Кой е виновен - дали деретата не са чистени, дали някой е допуснал незаконна сеч, незаконно строителство, в такива случаи трябва да се въведе едно правило - три дена властите да работят и да мълчат, след това да се направи анализ и да коментират", заяви той.

Бойко Борисов каза, че на заседание на парламентарната група на ГЕРБ ще се обсъди как техни кметове на големите градове да окажат помощ за преодоляване на щетите от бедствието във Варна.

10 души загинаха в пороя във варненския кв. "Аспарухово". Две жени и две деца са изчезнали.

"Сигурно има слабости от страна на всички, но при едно такова природно бедствие - над 100 литра на квадратен метър, не знам кой може да се оправи. Такива наводнения стават навсякъде - и в Германия, и в Австрия, където инфраструктурата е много по-добра от нашата. Ясно е, че канализацията не може да поеме такова количество вода", коментира Борисов.

Борисов е разговарял с кмета на Варна Иван Портних от ГЕРБ и му е казал, че помни наизуст телефона на главния дежурен в МВР, където постъпвала цялата информация от страната. По думите на Борисов няма как да не се осъществи комуникация между институциите.

По думите му не е било необходимо в бурята да се рискува живота на премиера.
"Първите части, които отиват, са на Пожарната, Гражданска защита и куп професионалисти. Работата на кмета, на премиера и на щаба е да ръководят от кабинетите си. Когато вече има нужда да се оцени обстановката, да се успокоят хората, да се съобщят мерките, колко пари ще отпуснат, как да се направят комисиите, да отидат на място и да свършат работа.
Всичко друго са празни приказки
", каза Борисов.

АНКЕТА: Какви са причините за трагедията във Варна?

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при природни бедствия?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За действията на общината и държавата във Варна

Дир.бг очаква вашите информации, мнения и съобщения за бедствието в коментарите под новината. На video@dir.bg можете да изпращате вашите видеа.

Публикувайте ваши авторски снимки от наводненията тук>>