Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и министрите Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Нона Караджова с представители на екоорганизации. На нея стана ясно, че ще бъдат внесени законодателни промени, с които ще се забрани строителството върху дюни, независимо дали са частни или държавни. Промени ще има и в Закона за горите. 

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев ще бъде освободен от поста до минути, каза в Министерски съвет Найденов след срещата по обед, предаде “Фокус”.
Причината е, че Агенцията по горите не е реагирала на редица сигнали при нарушения със защитени територии.

Освобождаването на шефа на ИАГ беше обявено сутринта в телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов, защото, когато Дачев прочел за случая в Несебър, бил длъжен да провери за какво става въпрос или най-малкото да го информира, че там става някакво безобразие.

По-късно стана ясно, че Дачев все още не е информиран лично, че ще бъде освободен от поста си.
За БНР той заяви, че до момента нито премиерът, нито министърът на земеделието са го потърсили, за да изслушат неговата позиция по сделката със земите в Несебър.
Бисер Дачев ще коментира отстраняването си, когато получи официална информация за него.

Ще бъде освободен директорът на РИОСВ - Бургас Бойчо Георгиев, след като премине законовата процедура по установяване на вината му, съобщи пък министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Той е държавен служител за него е необходима процедура след дисциплинарен съвет.

"Ще бъда освободен, ако има констатирани нарушения в резултат на проверката, която се извършва. Мога категорично да заявя, че не съм нарушавал закона при изпълнението на задълженията си", коментира инж. Бойчо Георгиев пред "Фокус".

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че решението за строеж е отменено и е издадено административно наказание на главния архитект на Несебър, който ще бъде и глобен.
Разчитаме и на прокуратурата, която трябва да предприеме действия срещу всички длъжностни лица, които са участвали в този процес, каза още министърът.

Анкета: Кой е отговорен за скандала с дюните?