Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна вчера във Вашингтон с израелския министър на отбраната Йоав Галант, предаде Франс прес.

На срещата си с Галант Блинкън призова Израел да избегне нова ескалация в Ливан. Освен това Блинкън и Галант обсъдиха усилията, които се полагат за освобождаването на хората, взети за заложници от "Хамас" при атака на палестинското ислямистко движение срещу Израел на 7 октомври миналата година.

Блинкън "подчерта колко е важно да бъде избегната нова ескалация на конфликта и че трябва да се стигне до дипломатическо решение", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Войната между Израел и "Хамас" провокира военна ескалация на границата на Израел с Ливан и породи опасения, че конфликтът може да се разрасне.

Израелските сили и бойци на ливанското шиитско движение "Хизбула", което е съюзник на "Хамас", често влизат в престрелки по границата.

Американският държавен секретар каза още, че Израел трябва да положи допълнителни усилия във връзка с доставянето на хуманитарна помощ в обсадената ивица Газа, се казва в изявление на Държавния департамент.

В рамките на посещението си в САЩ Йоав Галант се срещна и с ръководителя на ЦРУ Бил Бърнс, който е основната американска фигура в преговорите за спиране на огъня в Газа и за освобождаване на израелците, държани като заложници от "Хамас".

Израел предприе военната си операция в Газа след безпрецедентната атака на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година.