На прага сме България да има ново правителство. Думи като дълъг, отговорност, воля сякаш доста изхабихме последните години, но въпреки всичко остава надеждата България да има добро и силно правителство, което да се ползва с доверието на хората. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в официалното откриване на празниците за отбелязване на 60 години от обявяването на Хисаря за град.

Йотова посочи, че ѝ се иска да бъде даден още веднъж шанс на тези, които имат претенцията да управляват. А те да знаят своята отговорност, че трябва да бъдат истински лидери и да извадят в България от периферията на Европа и да я сложат там, където е мястото на една държава, създател на цяла една славянска цивилизация, допълни вицепрезидентът.

Едни от най-големите български творци са идвали в Хисаря, защото тази енергия, която има във въздуха, им е дала нещо изключително ценно - вдъхновение, каза още в словото си Йотова. По думите ѝ най-важни са хората, които дават душата, образа и лицето на Хисаря.

Историята на Хисаря е изпълнена с моменти на изпитания и триумфи. Тя започва с древните римски терми и крепости, свидетели на живота в античността, каза в словото си кметът на града Ива Вълчева. По думите ѝ лековитите минерални извори, около които е възникнал града, привличат хора от всички краища на света от римско време до днес. Вълчева посочи, че градът е дом на хора, чиито сърца туптят в ритъма на неговите улици и паркове, хора, които създават и поддържат духа му жив.

Вицепрезидентът Йотова откри ретроспективна изложба, представяща богатата история и култура на Хисаря. Изложбата включва исторически фотографии и документи, които проследяват развитието на града. В Летния театър в града, където бе дадено началото на празниците на Хисаря, кметът връчи почетни плакети на заслужили дейци на културата и духовността и на кметовете, оставили своята следа в историята на Хисаря.

Тържествата продължават с концерт на Орлин Павлов и Квартет "Мистик". По повод годишнината до 30 юни са планирани множество културни събития и концерти. В програмата са включени изявени български музикални изпълнители, както и талантливите деца на община Хисаря.