Москва се надява да подпише ново споразумение за всеобхватно сътрудничество с Иран "в много близко бъдеще" - това казва в интервю за новинарската агенция РИА руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко. 

"Очакваме това споразумение да бъде подписано в много близко бъдеще, тъй като работата по текста скоро ще бъде завършена. Всички необходими формулировки бяха намерени", казва Руденко пред изданието, цитирано от Ройтерс и БТА.

По-рано този месец руското външно министерство заяви, че работата по споразумението е временно преустановена, а Иран каза, че няма пауза в подготовката на новото споразумение, припомня Ройтерс.

Русия и Иран подписаха стратегическо споразумение за 20 години през 2001 г., чийто срок бе автоматично удължен с пет години през 2020 г. Двете страни постигнаха съгласие през 2020 г. да работят за ново споразумение, което да замести стария документ.

Споразумението от 2001 г. предвиждаше сътрудничество в сферата на сигурността, енергийните проекти, включително сътрудничество при мирното използване на ядрената енергия и изграждането на ядрени електроцентрали, индустрията и технологиите.

Наскоро лидерите на Русия и Северна Корея подписаха пакт за стратегическо партньорство, включващ клауза за взаимна отбрана, според която всяка страна се съгласява да помага на другата да отблъсква външна агресия. 

В послание до Ким Чен-ун руският президент Владимир Путин че скорошната среща със севернокорейския лидер в КНДР е гарантирала безпрецедентно високо ниво на отношенията между Русия и Северна Корея.

Визитата отвори нов хоризонт за сътрудничество в различни области, се казва още в посланието на Путин. В съобщението се изразява надежда, че Ким Чен-ун няма да забрави, че е уважаван гост, когото Русия винаги е готова да посрещне, цитират съобщението севернокорейската новинарска агенция КЦТА и Ройтерс.