Преди дни прокуратурата се самосезира за контролиран вот на работниците в мината в Бобов дол.
Репортаж на Нова телевизия със скрита камера на медията показа как миньори са поставени под натиск да гласуват за конкретна партия. Мината е на Христо Ковачки, свързан с партия "Лидер".

Снощи ЦИК реши да не оповести партията, която купува гласове. Тя отхвърли предложенията да се установи предизборна агитация в предприятието, да поиска информация кои са хората, уговаряли работници, както и да се изпрати сигнал до прокуратурата, защото тя се самосезирала.

Лидерът на ГЕРБ коментира днес в парламента, че името на партията е БСП и всички я знаят, съобщиха БТА и "Фокус".

По думите му било ясно, че БСП не само в Бобов дол, но и в ТЕЦ "Русе" и на много места, не само подготвяли, а вече били извършили престъпление, превеждали пари, уговаряли хора, склонявали ги.

"Не случайно трите партии - БСП, ДПС и "Атака" си направиха такава ЦИК, за да могат да прикриват грабежа", коментира Борисов още решението на комисията.

Той съжалявал, че Нова телевизия пускала сигнал в репортажа, за да не се чуе номера на партията, и попита защо миналата година в деня на размисъл медиите не спазили всички закони и за бюлетините в Костинброд изговорили, че "всичко е ГЕРБ".

Попитан, дали самото правителство не е виновно хората да си продават гласовете поради бедност, Борисов коментира:

„Това е последното, за което правителството има вина. То има вина за безработицата, за цената на тока, за фалита на НЕК и БЕХ, за лъжите, че ще строи АЕЦ „Белене”, че провалиха „Южен поток”, че им взеха правото да преговарят. Те имат толкова вини, че да им сложим тази”.

По-рано лидерът на ББЦ Николай Бреков заяви, че покупките на гласове вървят и даде за пример Христо Ковачки, който "стимулира" работниците си с пари, за да дадат вот за социалистите.

"Ковачки, който приватизира сума ти мини по време на Тройната коалиция, месеци наред не плаща заплати. Сега дава по 100 лв. на работниците си, за да гласуват за БСП. Това е цинизъм!", каза Бареков.

Той се зарече, когато ББЦ спечели изборите, на Ковачки ще му бъдат отнети всички мини и ще се върнат на държавата.

Бившият телевизионен водещ предрече, че в Бобов дол масово ще гласуват за ББЦ и коалиция, защото знаят, че Ковачки ще бъде разследван по тяхно време.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов заяви по-късно, че партията не се занимава с купуване на гласове.

Изписаха ромски квартал

Улици, къщи и училищата, където са избирателните секции в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора, са изписани в червено с номер 15 на БСП. (вижте снимка)

Кореспондентът на БНР Венелина Попова е нападната, докато е правела анкета и снимала по време на раздаване на безплатен хляб от същата политическа сила.

Кебапчета

Плакати с предупреждение „Гласуването за кебапчета е унижение“ разпространи междувременно Протестна мрежа.
Освен с призив за честно и разумно гласуване „Да мислим и питаме!“, има и  въпроси към кандидатите за евродепутати Николай Бареков и Делян Пеевски и предупреждение „Гласуваме за евродепутати, а не за кукли на конци“.

Плакатите са отпечатани със „събрани доброволно от български гласоподаватели средства“.

АНКЕТА: Ще гласувате ли на евроизборите?