По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира репортажа на "Нова телевизия" за контролиран вот в мините в Бобов дол, че партията, която купува гласове, е БСП.

"По водените към момента досъдебни производства по сигнали за купуване на гласове ще се произнесат компетентните органи, а не политическите сили", заяви още Мерджанов, цитиран от "Фокус".

Снощи Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли предложенията да се установи предизборна агитация в предприятието, да поиска информация кои са хората, уговаряли работници, както и да се изпрати сигнал до прокуратурата, защото тя се самосезирала.

Мая Манолова от БСП не пожела да коментира решението на ЦИК с думите, че комисията е независим орган.

„Обиколили сме от най-отдалечените махали до най-големите квартали, до работници, работодатели, пенсионери, младежи. Няма как в тази ситуация да следя заседанията на ЦИК, още по-малко да ги контролирам. Те са един независим орган. Техните решения подлежат на съответен контрол”, заяви Манолова.

Тя призова всички граждани да гласуват свободно, активно и по съвест. Добави, че вотът им не може да бъде проследен и  контролиран.

Изборният кодекс дава абсолютни гаранции за тайната и честността на вота. Всеки може да агитира, но никой не може да контролира вота на българските граждани. Не подценявайте миньорите, не обиждайте тяхното достойнство. Те са хора със самочувствие, които сами ще направят своя избори”,
каза още Манолова.

Междувременно стана ясно, че улици, къщи и училищата, където са избирателните секции в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора, са изписани в червено с номер 15 на БСП. (вижте снимка).

Кореспондентът на БНР Венелина Попова е нападната, докато е правела анкета и снимала по време на раздаване на безплатен хляб от същата политическа сила.

Кебапчета

Плакати с предупреждение „Гласуването за кебапчета е унижение“ разпространи междувременно Протестна мрежа.
Освен с призив за честно и разумно гласуване „Да мислим и питаме!“, има и  въпроси към кандидатите за евродепутати Николай Бареков и Делян Пеевски и предупреждение „Гласуваме за евродепутати, а не за кукли на конци“.

Плакатите са отпечатани със „събрани доброволно от български гласоподаватели средства“.

АНКЕТА: Ще гласувате ли на евроизборите?

АНКЕТА: За кого ще гласувате на 25 май?